Policija Kosova i demonstranti se ne povlače

Kurti je od gradonačelnika četiri opštine na severu, sa većinski srpskim stanovništvom, zatražio da uklone kamione kojima se blokiraju putevi oko graničnih prelaza Jarinje i Brnjak.
Screenshot 2021-09-22 at 16.22.23
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kosovski Srbi treći dan zaredom blokiraju puteve oko graničnih prelaza na severu – Jarinje i Brnjak – zbog odluke Vlade Kosova od 20. septembra da svi vlasnici automobila sa srpskim registarskim tablicama moraju da imaju probne tablice dok upravljaju vozilom na teritoriji Kosova.

Na ovim prelazima se sve vreme nalaze i pripadnici Specijalne policije Kosova, koji su u pripravnosti.

Dodatno nezadovoljstvo Srba sa severa izaziva i to što se ovom odlukom Vlade Kosova predviđa i oduzimanje “nelegalnih” registarskih tablica sa gradovima na Kosovu a koje izdaje Srbija.

Ove tablice su se do sada koristile samo u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova: Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Od 15. septembra ne mogu da se koriste ni statusno neutralne KS (Kosovo) tablice, već isključivo RKS (Republika Kosovo).

Šta je poručio premijer Kosova?

Premijer Kosova Aljbin Kurti je 22. septembra ocenio da Priština i Beograd trebaju u potpunosti da uklone probne tablice kako bi se rešila novonastala situacija.

“Verujem da je naša ponuda veoma praktična, a to je da i Srbija i Kosovo uklone privremene tablice, kako bi se građanima omogućilo da cirkulišu”, rekao je premijer na sednici Vlade Kosova.

Kurti je od gradonačelnika četiri opštine na severu, sa većinski srpskim stanovništvom, zatražio da uklone kamione kojima se blokiraju putevi oko graničnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Gradonačelnici sa severa Kosova su iz Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba koja ima podršku zvaničnog Beograda. Visoki funkcioneri iz te stranke se sve vreme nalaze oko graničnih prelaza gde se blokiraju putevi za saobraćaj.

Takođe, u poslednja tri dana, prelaze Jarinje i Brnjak je moguće preći samo pešaka.

Kurti je na konferenciji za novinare 22. septembra nakon sastanka Vlade, ponovo rekao da su specijalci raspoređeni na severu Kosova samo kako bi se zaštitili granični prelazi, te da ove akcije nisu usmerene protiv kosovskih Srba.

On je rekao da su svi, koji žive na teritoriji Kosova, jednaki bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

“Srbi sa Kosova se ne plaše ove Vlade ali ima neki drugi faktor. Ako se Srbi sa Kosova plaše nekoga, budite sigurni da to nisam ja niti moja Vlada”, rekao je Kurti.

Pozvao je kosovske Srbe da sami predaju “nelegalne” registarske tablice, odnosno tablice gradova na Kosovu koje izdaje MUP Srbije a koje se još uvek koriste na severu Kosova.

Građani Kosova na teritoriju Srbije ne mogu da uđu sa RKS tablicama, odnosno moraju da ih zamene probnim.

Na osnovu Sporazuma o slobodi kretanja između dve strane iz 2011. godine, Kosovo se obavezalo da će na pet godina izdavati KS registarske tablice, koje je Srbija prihvatila.

Potom je 2016. godine postignut dogovori o finalizaciji sprovođenja Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine, kada je Kosovo prihvatilo da na još pet godina produžiti važenje statusno neutralnih KS (Kosovo) registarskih tablica. Tih pet godina je isteklo sredinom septembra ove godine.

Premijer Kurti je naveo da dve strane o ovim pitanjima treba da razgovaraju u Briselu, napominjući da je kosovska strana spremna, otvorena i zainteresovana da radi u interesu građana.

Predsednik Srbije traži da se situacija vrati u pređašnje stanje

Prethodno je 21. septembra predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio da se sa graničnih prelaza na severu povuku Specijalne jedinice Policije Kosova, te hitan odgovor Evropske unije da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu, te kada će biti formirana Zajednica srpskih opština.

“U narednih mesec dana ćemo tražiti odgovor na to pitanje i eventualno ćutanje će nam biti jasan znak da sporazum ne postoji i da oni ne žele da se to prihvati”, rekao je Vučić i dodao da Beograd pre razgovora u Briselu traži da se situacija vrati u pređašnje stanje.

On je najavio da će Beograd u narednim danima razmatrati dodatne mere kao odgovor na potez Kosova koji je nazvao “kriminalnom akcijom” i dodao da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, ali i “pune sigurnosti za srpsko stanovništvo na Kosovu”.

EU protiv eskalacije u odnosima

U međuvremenu, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je zatražio hitnu deeskalaciju.

“Važno je smanjiti napetosti, vratiti mirnu atmosferu i omogućiti slobodu kretanja”, saopštio je Lajčak 21. septembra na Twitter nalogu.

Lajčak je prošle nedelje boravio u trodnevnoj poseti Kosovu kako bi odredio datum za naredni sastanak na visokom političkom nivou u Briselu. Potom se početkom nedelje sastao i sa visokim zvaničnicima u Srbiji, baš u trenutku kada je Kosovo uvelo recipročne mere.

Za sada datum nastavka političkog dijaloga dve strane još nije određen.

Kosovo i Srbija vode dijalog o normalizaciji odnosa dve strane od 2011. godine. Do sada je postignuto preko 30 sporazuma od kojih većina nije realizovana na terenu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.