Stoto obraćanje akademika Zukorlića u ovom sazivu Skupštine Republike Srbije

Mnogo važnija stavka od statističkih pokazatelja broja govora i iskorištenoj minutaži jest kvalitet obraćanja. A ona su takva da dosljedno prate ideal koji je akademik Zukorlić proklamirao prilikom ulaska u politiku, kada je rekao da je jedan od motiva za ovu nimalo lahku odluku i to da vrati etiku u politiku.
Stoto obraćanje akademika Zukorlića u ovom sazivu Skupštine Republike Srbije_6149bddcc5a42.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Danas je u Parlamentu Republike Srbije akademik Muamer Zukorlić imao stoto obraćanje u svom drugom mandatu. Ovih stotinu obraćanja dogodila su se u rasponu od 10. 11. 2020. do 21. 9. 2021. godine, dakle za manje od godinu dana redovnih i vanrednih zasijedanja ovog najznačajnijeg predstavničkog organa u Republici Srbiji, što je izvrstan rekord s obzirom da je riječ o narodnom poslaniku koji dolazi iz partije manjinskih naroda koja je nešto kasnije formirala poslanički klub, te je taj ograničavajući faktor utjecao da ova statisttika ne bude znatno veća. A uz to, ova brojka svakako nije potpuna, jer obuhvaća samo obraćanja u plenumu za vrijeme zasijedanja Narodne skupštine, a ne i zasijedanja odbora i javna slušanja, na kojima Zukorlić također ima veliki broj izlaganja, s obzirom da je predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, koje je u dosadašnjem radu ovog saziva održalo veliki broj kako svojih sjednica tako i javnih slušanja kojima je akademik Zukorlić predsjedavao i imao veliki broj izlaganja.

Uz brojnost, akademik Zukorlić je u samome vrhu liste narodnih poslanika po minutaži govora, što je još jedna posebna stavka. Na toj listi uglavnom budu šefovi najvećih poslaničkih klubova, koji na raspolaganju imaju i najveći dio minutaže. Poslanički klub SPP-USS spada u najmanje, sa pet članova, pa samim time i raspolaže najmanjom minutažom prilikom raspodjele vremena predviđenog za svaku posebnu raspravu.

No, mnogo važnija stavka od statističkih pokazatelja broja govora i iskorištenoj minutaži jest kvalitet obraćanja. A ona su takva da dosljedno prate ideal koji je akademik Zukorlić proklamirao prilikom ulaska u politiku, kada je rekao da je jedan od motiva za ovu nimalo lahku odluku i to da vrati etiku u politiku. Svako Zukorlićevo obraćanje u Skupštini Srbije svojevrstna je etička lekcija bazirana na univerzalnim vrijednostima općeg dobra nadpartikularnih interesa s težnjom promoviranja kulturno-civilizacijskih vrijednosti i uspostavom društva onih kvaliteta koje se baziraju na moralu i čestitosti.

Sa druge strane, akademnost, eruditivnost i enciklopedijsko znanje iskazano bukvalno na svaku temu koja je predmet rasprave, dovode do toga da njegova izlaganja, u suštinskom smislu, budu kvalitativno ne samo iznad prosjeka srbijanskog parlamenta već i u vrhu većine danas aktuelnih saziva svih parlamenata u svjetskim okvirima. Ovo mišljenje ne dijelimo samo mi bliski saradnici akademika Zukorlića i stranačke kolege iz poslaničkih klupa već i većina poslanika koji imaju privilegiju i čast istog slušati i od njega učiti o mnogim stvarima, a posebno načinu mišljenja i logičkog prosuđivanja. Također, tome svjedoče i građani Republike Srbije svih vjera i nacija koji svakog puta nakon obraćanja akademika Zukorelića zovu u Poslanički klub SPP-a i iskazuju radost, zadovoljstvo, čestitke i očituju se da dijele iste stavove s njim o predmetnoj temi, kao i mnogi od njih koji se istim povodima javljaju mailovima ili putem telefona u Centralu SPP-a, ili pak oni koje srećemo raznim prigodama. Kao narodni poslanik, više puta sam bio svjedok da isto mišljenje dijele i diplomatski predstavnici zapadnih, istočnih, sjevernih i južnih država svijeta.

Zato je ovaj današnji stoti govor, svojevrstan jubilej kontinuiteta intelektualne superiornosti, političke mudrosti, akademske dominantnosti, životnog iskustva i etičke kredibilnosti koji su postali sinonimi uz ime i političku misiju akademika Muamera Zukorlića koja nezaustavljivo ispravlja devijacije i koriguje deformitete koje su prethodnih decenija važile za princip djelovanja narodnog poslanika, posebno onog koji dolazi iz redova manjinskih naroda, osobito Bošnjaka. I za to već sada možemo kazati da će se prisustvo i učinak svakog izabranog predstavnika u ovom najznačajnijem domu mjeriti od dolaska akademika Zukorlića na funkciju narodnog poslanika i poslije njega, jer je ovakvim djelovanjem postao mjera ne samo u obraćanju već i cjelokupnom obnašanju ove funkcije. A što je, kao i u svakoj drugoj oblasti tako i u politici, najveće dostignuće koje pojednac može dostići.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.