Samo jedna evropska zemlja ima gore puteve od BiH

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Koliko su nam putevi loši pokazuje i domaća statistika o broju saobraćajnih nesreća- dnevno ih se na našim putevima dogodi čak 100.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kvalitet putne infrastrukture  u Evropi je dosta šarolik.
Posebno se to dobro vidi iz mape koju je objavio revijahak.hr.

Prema njoj najbolji evropski putevi su u Holaniji, a potom u Švajcrskoj, dok se najbolji putevi u svijetu nalaze u Singapuru.
S druge strane, na samom evropskom dnu su putevi Bosne i Hercegovine, iza nas je samo Moldavija, s ocjenama 2,8 i 2,6.
Na svjetskom nivou BiH je 121 od 141 države, a Moldavija je na 127. mjestu u svijetu. Koliko su nam putevi loši pokazuje i domaća statistika o broju saobraćajnih nesreća- dnevno ih se na našim putevima dogodi čak 100.

I stopa smrtnosti u Bosni i Hercegovini je visoka- 72 poginula lica na milion stanovnika što je daleko od prosjeka u EU (49 poginulih/milion stanovnika).

Pokazuje to I statistika BIHAMK-a.

OVO SU NAJOPASNIJI PUTEVI U BIH

BIHAMK je u svom izvještaju objavio i kartu Bosne i Hercegovine sa definisanim dijelovima države u kojima su nesreće najčešće. U Federaciji BiH, prema izvještaju, najopasniji putevi su u Tuzlanskom kantonu.  Potpunu informaciju o prometnim nezgodama, njihovim uzrocima i posljedicama u Bosni i Hercegovini u 2018. godini možete pogledati OVDJE.

Podsjetimo, preduzeće “Putevi RS” je  krajem 2017. godine, 24 mjesta u RS označilo kao crne tačke, a prednjače dionice Ljubogošta – Pale, zatim Zvornik u pravcu Osmaka, a posebno kritična je relacija od Banja Luke ka Prnjavoru.

Na području Doboja su kritični svi ulazi i izlazi iz grada, naveli su tada u Savjetu za bezbjednost saobraćaj grada.

Iz BIHAMKA su iste godine kao najrizičnije puteve označili magistralnu cestu M17, odnosno dionica od Zenice do Maglaja,slijedi dionica Doboj – Lukavac, zatim Jablanica – Mostar, Bugojno – Gornji Vakuf i B. Krupa – B. Otoka

Čitajte više