Obavezno skidanje srpskih tablica pri ulasku na Kosovo

Do sada su građani Kosova sa RKS tablicama takođe plaćali za 60 dana oko pet eura probne tablice prilikom ulaska na teritoriju Srbije.
Blokirani granični prijelazi na sjeveru Kosova, Srbi traže da Vučić hitno reagira_61486d23e027d.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kosova u saradnji sa Policijom Kosova sprovodi u ponedeljak (20. septembar) akcije na graničnim prelazima na severu Kosova koje se tiču realizacije Briselskog sporazuma između Prištine i Beograda o slobodi kretanja.

U opštinama na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom do sada je bilo moguće voziti automobile registarskih tablica sa gradovima na Kosovu koje izdaje MUP Srbije, što je bilo u suprotnosti sa sporazumom iz Brisela.

Poteze na severu Kosova potvrdio je na svom Facebook nalogu kosovski ministar policije Dželjlalj Svečlja uz napomenu da se radi o rutinskim aktivnostima u cilju očuvanja javnog i ustavnog poretka.

“MUP je, kako bi omogućio slobodno kretanje građana na osnovu sporazuma od 14. septembra 2016. godine, doneo odluku kojom se uređuje i obavezuje obezbeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa srpskim registarskim tablicama”, navodi Svečlja.

Dodaje se da je MUP preuzeo sve mere za očuvanje mira na graničnim prelazima.

Na dva prelaza na severu, Jarinje i Brnjak, nalaze se pripadnici Specijalne jedinice Policije Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za utorak (21. septembar) hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj će glavna tema biti dešavanja na Kosovu, preneli su Radio-televizija Srbije i Tanjug.

Predstavnici Evropske unije (EU) pozvali su Kosovu i Srbiju da “hitno” smanje tenzije na terenu.

“Pozivamo obe strane da se suzdrže od jednostranih akcija i smanje tenzije odmah”, poručio je portparol EU Peter Stano, potvrdivši da zvaničnici EU pomno prate razvoj situacije na severu Kosova.

Šta je poručio premijer Kosova?

Kosovski premijer Aljbin Kurti je izjavio da zvanična Priština nije želela da uspostavi recipročne mere Srbiji o registarskim tablicama, ali da nije bilo drugog izbora zbog stavova zvaničnog Beograda.

Istakao je da akcija Specijalne jedinice Policije Kosova na graničnim prelazima na severu nema za cilj ometanje kretanja građana Kosova iz redova srpske zajednice, niti destabilizaciju, već da se radi isključivo o poštovanju sporazuma, koji su u Briselu postigli Kosovo i Srbija.

“Kao premijer svih građana Kosova, uveravam vas da današnje radnje nadležnih organa za sprovođenje ovog sporazuma o slobodnom kretanju nisu usmerene protiv građana Srbije. Oni ni na koji način nemaju nameru da povrede pravo na slobodno kretanje srpskih građana ili da izazovu bilo kakvu destabilizaciju. Kako juče, danas ili sutra, građani Srbije kretaće se slobodno, bezbedno, zaštićeni zakonom i Ustavom Republike Kosovo”, rekao je on.

Kurti je rekao i da MUP Kosova oduzima “sve nelegalne registarske tablice”.

“Bez obzira na nacionalnost vlasnika automobila sa nevažećim tablicama [sa gradovima na Kosovu koje izdaje MUP Srbije], one se oduzimaju. Na svim graničnim prelazima na Kosovu vozila sa srpskim tablicama koja ulaze na teritoriju Kosova dobiće privremene registarske tablice”, rekao je Kurti.

MUP Kosova pozvao građane da ne koriste granične prelaze Jarinje i Brnjak

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova pozvalo je građane Kosova da ne koriste granične prelaze na severu zemlje, Jarinje i Brnjak, zbog mogućih barikada na putu.

Istovremeno, obaveštavaju grđane koji idu sa Kosova u pravcu Srbije, da mogu da koriste srpske registarske tablice, ali da prilikom ulaska na Kosovo i za saobraćaj unutar Kosova, moraju obezbediti probne registarske tablice.

Iako se odluka Vlade Kosova o recipročnim merama prema Srbiji odnosi na sve granične prelaze, lokalno stanovništvo u Leposaviću i Zubinom Potoku, opštinama sa većinski srpskim stanovništvom na severu Kosova, je blokiralo puteve.

Protest građana sa severa zbog recipročnih mera

Građani sa severa Kosova okupili su se na graničnim prelazima kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog uvođenja recipročnih mera o registarskim tablicama.

Na granični prelaz Jarinje je došao i predsednik Srpske liste Goran Rakić, vodeće partije kosovskih Srba, koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Policija Kosova je od okupljenih zatražila da se raziđu, ali je Rakić istakao da ljudi imaju pravo da se okupe na mirnom protestu, te dodao da se mora naći rešenje.

“Čujemo informacije da ovo nije upereno protiv srpskog naroda, u našem narodu bi se to reklo – nije šija nego vrat”, rekao je Rakić i dodao da je “ovo upereno protiv srpskog naroda”.

Pozvao je sve da ne “nasedaju na provokacije i da se provokacije ne izazivaju”, te pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pronađe rešenje.

Šta piše u odluci Vlade Kosova?

Premijer Kosova Kurti je u nekoliko navrata najavljivao da će biti uvedene recipročne mere prema Srbiji o registarskim tablicama.

Na osnovu odluke MUP-a Kosova, građani koji imaju srpske registarske tablice, na primer, Bg (Beograd), Kg (Kragujevac) Ni (Niš), sada moraju da uzimaju probne tablice kada ulaze na teritoriju Kosova.

Probne tablice za 60 dana će koštati pet eura.

Do sada su građani Kosova sa RKS (Republika Kosovo) tablicama takođe plaćali za 60 dana oko pet eura probne tablice prilikom ulaska na teritoriju Srbije.

Oliver Vujović je 20. septembra ušao na teritoriju Kosova iz pravca Srbije preko graničnog prelaza Merdare i među prvima uzeo probne tablice, jer je upravljao autom sa registarskim tablicama NI (Niš).

Vujović, koji je poreklom iz Prištine, radi na Kosovu ali mu porodica živi u Srbiji pa gotovo svaki vikend prelazi preko graničnih prelaza Kosovo – Srbija.

“Bili su veoma ljubazni jutros [granična policija], nisu tražili dodatna dokumenta, samo ličnu kartu i saobraćajnu dozvolu, na osnovu toga su mi izdali potvrdu i dali probne tablice. Samo… to otežava proceduru [prilikom prelaska graničnog prelaza]”, reči su Vujovića.

Šta je dogovoreno Briselskim sporazumom?

Sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije je postignut 2011. godine. Prema istom su ukinute srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu kao, na primer, PR (Priština), GL (Gnjilane) KM (Kosovska Mitrovica), odnosno morala je da se izvrši preregistracija ovih vozila na RKS ili KS.

Uprkos ovom dogovoru, u četiri opštine na severu Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, građani su sve vreme vozili automobile sa registarskim oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija.

Sa druge strane, građani Kosova na teritoriju Srbije nisu mogli da uđu sa RKS tablicama bez troškova, odnosno morali su da ih zamene probnim, pa se Kosovo Sporazumom obavezalo da će na još pet godina izdavati KS registarske tablice, koje je Srbija prihvatila.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.