Facebook imao podatke da Instagram utiče na suicidne misli mladih

Screenshot 2021-09-16 at 16.11.50
Procurjeli interni zaključci Fejsbuka ponavljaju se i u drugim brojnim studijama koje u epidemiji problema mentalnog zdravlja među mladima impliciraju društvene medije.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Dokumenti procurjeli u javnost pokazuju da je Fejsbuk najmanje dvije godine držao u tajnosti interne studije o štetnom uticaju njihove aplikacije Instagram na tinejdžere, dok su rukovodioci Fejsbuka u javnosti taj problem dosljedno umanjivali i zaobilazili, pišu svjetski mediji.

Svaka treća djevojčica

Instagram, platforma društvenih medija za razmjenu fotografija i video zapisa koja je u vlasništvu Fejsbuka od 2012., odgovorna je za izazivanje suicidnih misli kod mladih korisnika, napisao je londonski Tajms dodajući da istraživači tvrde da britanski tinejdžeri koriste aplikaciju dvostruko češće od američkih vršnjaka.

U fokus grupama, tinejdžerice u obje zemlje krivile su Instagram za osjećaje tjeskobe i depresije, otkrilo je interno istraživanje koje je procurilo u javnost i koje je prvi objavio američki list Volstrit džurnal u utorak (15. septembra), ističući da je Fejsbuk svjestan da Instagram svakoj trećoj tinejdžerici koja koristi aplikaciju pogoršava sliku o tijelu.

“Trideset dva posto tinejdžerica reklo je da su zbog Instagrama imale loš osjećaj zbog svog tijela”, napisali su istraživači Fejsbuka u slajd prezentaciji u martu 2020. Među tinejdžerima koji su izvijestili o suicidnim mislima, dodaje Tajms, 13 odsto su bili korisnici iz Velike Britanije i šest odsto iz SAD.

“Poređenja na Instagramu mogu promijeniti način na koji mlade žene vide i opisuju sebe”, navedeno je u jednom slajdu, dok je u drugom istaknuto da tinejdžeri krive Instagram za povećanje stope anksioznosti i depresije uz zaključak istraživača da je ta “reakcija bila dosljedna u svim grupama”.

S druge strane, ističe Tajms, izvještaj o procurjelom istraživanju ukazuje da je izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg imao prezentaciju nalaza iz 2020., kada je u martu ove godine na saslušanju u Kongresu izjavio:

“Istraživanje koje smo vidjeli je da korištenje društvenih aplikacija za povezivanje s drugim ljudima može imati pozitivne koristi po mentalno zdravlje.”

Fejsbukova istraživačka tajna

Istraživanje o Instagramu je najdublji pogled na ono što Fejsbuk zna o svom uticaju na tinejdžere i njihovu mentalnu dobrobit i ujedno pokazuje da je tehnološki gigant uložio minimalne napore u rješavanje uočenih problema te da ih umanjuje u javnosti, napisao Volstrit džurnal.

Fejsbuk je posljednje tri godine provodio interne studije jer je, dodaje list, proširenje baze mladih korisnika od vitalnog značaja za godišnji prihod kompanije od više od 100 milijardi dolara. U pet prezentacija tokom 18 mjeseci do ovog proljeća, istraživači su proveli ono što su nazvali „duboko uranjanje u mentalno zdravlje tinejdžera“ i naknadne studije.

Dokumenti o Instagramu dio su velike interne komunikacije o različitim istraživanjima koja uključuju mentalno zdravlje tinejdžera, politički diskurs i trgovinu ljudima i nude, kako naglašava list, neuporedivu sliku o tome kako je Fejsbuk akutno svjestan da njegovi ključni proizvodi i sistemi rutinski propadaju.

Više od 40 odsto korisnika Instagrama ima 22 godine ili su mlađi, a oko 22 miliona tinejdžera svakodnevno se prijavljuje na Instagram u SAD – u poređenju s pet miliona tinejdžera koji se prijavljuju na Fejsbuk. Materijali također pokazuju da tinejdžeri u prosjeku provode 50 odsto više vremena na Instagramu nego na Fejsbuku.

Sklonost dijeljenju samo najboljih trenutaka, pritisak da izgledaju savršeno i proizvodi koji stvaraju ovisnost mogu gurnuti tinejdžere u poremećaje ishrane, manjka samopoštovanja, nezdravog osjećaja vlastitog tijela i depresiju, ukazuje interno istraživanje u martu 2020.

Istraživači su došli do zaključka da su neki od problema specifični za Instagram, jer je ta aplikacija veoma fokusirana na tijelo i način života, te da određene opcije i algoritmi mogu poslati korisnike u sadržaj koji je potencijalno štetan. “Aspekti Instagrama međusobno se pogoršavaju i stvaraju savršenu oluju”, kaže se u studiji, navodi Volstrit džurnal.

Druge studije, ista upozorenja

Procurjeli interni zaključci Fejsbuka ponavljaju se i u drugim brojnim studijama koje u epidemiji problema mentalnog zdravlja među mladima impliciraju društvene medije, ukazuje Gardijan.

Dobrotvorna organizacija Jang majnds i britansko Kraljevsko društvo za javno zdravlje su 2017. objavili istraživanje u kojem se Instagram izdvaja od drugih društvenih mreža kao najnegativniji u uticaju na mentalno blagostanje. Izvršna direktorica organizacije, Ema Tomas, rekla je da okruženje slikama “savršenog” života i naizgled savršenih tijela može imati veliki uticaj na to kako se ljudi osjećaju u vezi vlastitog života i izgleda.

Druga studija otkrila je da je više od 40 odsto korisnika Instagrama koji su izvijestili da se osjećaju “neprivlačno” reklo da je osjećaj počeo s korištenjem aplikacije, dok je oko četvrtine tinejdžera koji su izjavili da se osjećaju “nedovoljno dobro” reklo da je to počelo korištenjem Instagrama.

Glasnogovornik Fondacije Fajv rajts, koja vodi kampanju za promjene u digitalnim uslugama kako bi bile prikladnije za djecu i mlade, saopštila je da je Fejsbukovo interno istraživanje poražavajuća optužba zbog nemara kako se ta kompanija i generalno tehnološki sektor odnosi prema djeci. “U potrazi za profitom, ove kompanije kradu djeci vrijeme, samopoštovanje i mentalno zdravlje, a ponekad i tragično njihove živote”, navodi se u saopštenju.

Fejsbuk je odbio da komentariše procurjele dokumente o njihovim studijama, ali je voditeljica javne politike Instagrama Kerin Njutn na svom blogu napisala da se “priča WSJ-a fokusirala na ograničen skup nalaza i bacila ih pod negativno svjetlo”, te da je kompanija “uložila poseban napor da odgovori na ovo istraživanje i promijeni Instagram nabolje.”

Verzija Instagrama za djecu

Interna istraživanja Fejsbuka o lošem uticaju Instagrama na tinejdžere, čije su studije procurjele u javnost, povećali su zabrinutost zastupnika u američkom Kongresu naročito u svjetlu ranije najave o izgradnji verzije Instagrama za djecu mlađu od 13 godina, ističe američki televizijski kanal CNBC.

Demokratska zastupnica Lori Trahen, koja je ranije izrazila brige o mentalnom zdravlju djece u vezi s društvenim medijima pozvala je Fejsbuk da “odmah odustane od planova oko Instagrama za djecu” i da se umjesto toga fokusira na zaštitu postojećih mladih korisnika.

“Interni dokumenti Fejsbuka pokazuju da je neuspjeh kompanije da zaštiti djecu na Instagramu – posebno mlade djevojke – potpuno zanemarivanje, i to traje već godinama”, kazala je.

Zastupnica Keti Mekmoris Rodžers, republikanka u Odboru za energiju i trgovinu, također je istakla da je Fejsbuk u martu “odbio da udovolji” zahtjevu republikanaca u odboru koji su tražili interno istraživanje tehnološkog diva o uticaju njegovih proizvoda na mentalno zdravlje djece.

Glasnogovornik Fejsbuka tada je rekao da je zbog vlasničke prirode istraživanja i povjerljivosti za učesnike studija teško dijeliti interne podatke van kompanije. “Zbog toga se i mi pitamo što još kriju”, rekla je Mekmoris Rodžers.

Republikanci su, dodaje CNBC, proslijedili nacrte prijedloga zakona za raspravu, uključujući i onaj koji bi od platformi poput Fejsbuka zahtijevao da Federalnoj komisiji za trgovinu (FTC) podnose redovne izvještaje o uticaju svojih kompanija na mentalno zdravlje djece.

Komesar FTC-a Rohit Čopra je nakon objave internih istraživanja Fejsbuka 15. septembra na Tviteru napisao:

“S obzirom na finansijske poticaje ugrađene u njegov poslovni model zasnovan na nadzoru, to je još jedan znak da se kompaniji ne može vjerovati oko naših podataka.”

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.