Zabrinjava pokušaj asimilacije Bošnjaka pričom da će CG biti odani jedino ako se poistovjete sa crnogorskim narodom

Iz SPP pozvali su pripadnike bošnjačkog naroda u Crnoj Gori da “ne upadaju u zamku unutar crkvenog problema sa aspekta navijača”.
spp-cg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Stranka pravde i pomirenja (SPP) u Crnoj Gori osudila je nacionalšovinističke uvrede i prijetnje kojima su ovih dana izloženi funkcioneri GP URA u cetinjskom parlamentu, predsjednik te partije Dritan Abazović ali i brojni građani širom Crne Gore.

Iz SPP navode da je opasnije od samog izliva nacionalšovinizma, vjerske netrpeljivosti i poziva na linč predstavlja neadekvatna reakcija tužilaštva, kako sa lokalnog nivoa tako i sa najviših instanci te institucije kao i pojedini postupci policijskih funkcionera, konkretno iz Bijelog Polja.

“Na žalost, presuda višeg suda u Podgorici iz aprila ove godine kada je Amir Hot osuđen na 10 mjeseci zatvora zbog podsticanja na mržnju prema građanima srpske nacionalnosti na društvenim mrežama ostao je usamljen slučaj borbe državnih organa protiv te pošasti. U međuvremenu, brojni slučajevi sličnih poziva na mržnju prema drugim narodima ostali su ili abolirani od strane tužilaštva iči ignorisani od strane policije”, tvrde iz SPP.

Ističu da najnoviji izlivi vjerske netrpeljivosti i mržnje koji su dospjeli u fokus javnosti jer se na udaru našla vjerska pripadnost Abazovića samo su vrh ledenog brijega kojem građani Crne Gore svakodnevno svjedoče na društvenim mrežama i na ulicama.

“Tako se gospođa Hasiba Omerović iz Bijelog Polja ovih dana suočava sa permanentnim prijetnjama i uvredama na vjerskom i nacionalnom osnovu bez ikakve reakcije tužilaštva i policije. Svjedočimo da pojedinci ali i organizovane skupine ovih dana uzimaju sebi za pravo da presuđuju šta muslimani u Crnoj Gori smiju a šta ne smiju raditi iz ugla vjerskih, nacionalnih i političkih prava pa su muslimani dobrodošli kada podrže litije a zlotvori su kada podrže CPC ili obrnuto, četnici su kada podrže litije a patriote kada stanu uz CPC. A pošto se vjere i nacije permanentno zloupotrebljavaju u dnevno političke svrhe odanost državi se često poistovjećuje sa podrškom određenoj crkvi što se uzima za povod prijetnji ili uvreda”, kazali su.

Oni su, pozivajući se na Ustav, pozivali kolege u parlamentu da što prije usvoje izmjene Zakona o tužilaštvu kako bi se krenulo u reformu istog što u konačnici treba dovesti do efikasnog pravnog sistema u kojem će se nacionalšovinistički ispadi, uvrede i prijetnje na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi najstrožije kažnjavali a građanima omogućili slobodu govora u granicama ustava i zakona.

Kako kažu, kao apsolutno neprihvatljiv vide uslov koji su istakli poslanici Demokrata i Demokratskog fronta kojim se reforma tužilaštva uslovljava rekonstrukcijom vlade.

Pozvali su pripadnike bošnjačkog naroda u Crnoj Gori da “ne upadaju u zamku unutar crkvenog problema sa aspekta navijača”.

“Ali naglašavamo i da imaju apsolutno pravo zalagati se za očuvanje suverene, nezavisne, građanske i antifašističke Crne Gore svugdje i na svakom mjestu pa i na Cetinju i da im to nikad i niko ne može uskratiti. Ono što zabrinjava jeste pokušaj asimiliacije Bošnjaka pričom da će Crnoj Gori biti odani jedino ako se poistovjete sa crnogorskim narodom tj. ako se izjasne kao Crnogorci što je apsolutno netačno i zlonamjerno. Bošnjaci Crnu Goru najbolje brane očuvanjem vlastitog identiteta, kulture, tradicije i vjere što je dokazano u proteklih 30 godina burnih dešavanha u Crnoj Gori”, navode iz SPP.

Dodaju da Liberalnom savezu, lučonoši ideje suverene i nezavisne Crne Gore, nije padalo na pamet da asimilira Bošnjake niti onda kada su zajedno sa crnogorcima protestvovali na Cetinju protiv agresije na Hrvatsku i Bosnu niti onda kada su u Pljevljima protestvovali protiv represije i zločina nad Bošnjacima tog kraja.

“Na kraju krajeva, Bošnjaci su ponosno i svjesno 2006. godine na referendumu za nezavisnost svima pokazali koliko vole i poštuju Crnu Goru i nemaju potrebu da tu opredjeljenost dokazuju asimilacijom koja se perfidno sprovodi poslednjih 15-tak godina. Ono što svakako trebamo i moramo jeste da insistiramo na sprovođenju ustava, zaštiti vjerskih i nacionalnih prava svih građana i da jasno i nedvosmisleno osudimo šovinizam, fašizam, netrpeljivost po bilo kom osnovu, prijetnje, uvrede. Svima je jasno da bez reforme tužilaštva nema ni adekvatnog odgovora retrogradnim snagama. Slučaj koji smo napomenuli na početku kada je viši sud u Podgorici adekvatno reagovao i sankcionisao vjersku i nacionalnu mržnju mora postati uobičajena praksa sudstva, tužilaštva i policije u Crnoj Gori”, zaključili su iz SPP.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.