U Madridu otvorena izložba “Sarajevska hagada”

Na izložbi su predstavljene 52 grafike iz Hagade ukrašene zlatom i faksimil izdanje izdavačke kuće Rabic, te monografija o Sarajevskoj hagadi.
U MADRIDU OTVORENA IZLOŽBA SARAJEVSKA HAGADA_6142977619afc.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Španiji Danka Savić istakla je da se ovom izložbom željela “približiti ljepota i vrijednost jedne prelijepe, izuzetne i jedinstvene knjige u zemlji odakle ona i potiče”

U saradnji Ambasade Bosne i Hercegovine u Madridu, Centra Sefardi i Kraljevine Španije, u Madridu je u utorak otvorena izložba Sarajevska hagada, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na izložbi su predstavljene 52 grafike iz Hagade ukrašene zlatom i faksimil izdanje izdavačke kuće Rabic, te monografija o Sarajevskoj hagadi. Naredna tri mjeseca, koliko će izložba biti otvorena u Centru Sefardi, stalno će biti prikazivan i dokumentarni film o Sarajevskoj hagadi.

U obraćanju zvanicama prigodom otvaranja izložbe ambasadorica BiH u Španiji Danka Savić je istakla da se ovom izložbom željela “približiti ljepota i vrijednost jedne prelijepe, izuzetne i jedinstvene knjige u zemlji odakle ona i potiče”. Na tlo Bosne i Hercegovine Hagadu su donijeli Jevreji Sefardi prije nekoliko stoljeća.

“Sarajevska hagada je danas dio cjelokupne, multikulturalne bh. tradicije i zajedničke povijesti na koju smo jako ponosni i duboko je utkana u identitet grada, u kojem je proteklih stoljeća našla svoj dom“, naglasila je Savić.

Podsjećajući na to da je Sarajevo sačuvalo Hagadu od ratnih razaranja, ambasadorica BiH je naglasila da Hagada danas svjedoči i o tome da Bosna i Hercegovina i njen glavni grad Sarajevo istrajavaju na očuvanju svoje tradicije, otvorenosti, jedinstva u različitosti.

O Sarajevskoj hagadi, njenom značaju te o tome kako je sačuvana u ratu govorili su predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci te izdavač Goran Mikulić. Na izložbi održanoj uz poštivanje epidemioloških mjera, zbog kojih je broj prisutnih bio ograničen, prisustvovali su predstavnici Vlade i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Španije, ambasadori, diplomate te predstavnici nekoliko udruga.

U narednom razdoblju Ambasada BiH u Madridu planira organizovanje više promocija Sarajevske Hagade, od kojih će jedna biti i u Toledu, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.