U Madridu otvorena izložba “Sarajevska hagada”

Na izložbi su predstavljene 52 grafike iz Hagade ukrašene zlatom i faksimil izdanje izdavačke kuće Rabic, te monografija o Sarajevskoj hagadi.
U MADRIDU OTVORENA IZLOŽBA SARAJEVSKA HAGADA_6142977619afc.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Španiji Danka Savić istakla je da se ovom izložbom željela “približiti ljepota i vrijednost jedne prelijepe, izuzetne i jedinstvene knjige u zemlji odakle ona i potiče”

U saradnji Ambasade Bosne i Hercegovine u Madridu, Centra Sefardi i Kraljevine Španije, u Madridu je u utorak otvorena izložba Sarajevska hagada, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na izložbi su predstavljene 52 grafike iz Hagade ukrašene zlatom i faksimil izdanje izdavačke kuće Rabic, te monografija o Sarajevskoj hagadi. Naredna tri mjeseca, koliko će izložba biti otvorena u Centru Sefardi, stalno će biti prikazivan i dokumentarni film o Sarajevskoj hagadi.

U obraćanju zvanicama prigodom otvaranja izložbe ambasadorica BiH u Španiji Danka Savić je istakla da se ovom izložbom željela “približiti ljepota i vrijednost jedne prelijepe, izuzetne i jedinstvene knjige u zemlji odakle ona i potiče”. Na tlo Bosne i Hercegovine Hagadu su donijeli Jevreji Sefardi prije nekoliko stoljeća.

“Sarajevska hagada je danas dio cjelokupne, multikulturalne bh. tradicije i zajedničke povijesti na koju smo jako ponosni i duboko je utkana u identitet grada, u kojem je proteklih stoljeća našla svoj dom“, naglasila je Savić.

Podsjećajući na to da je Sarajevo sačuvalo Hagadu od ratnih razaranja, ambasadorica BiH je naglasila da Hagada danas svjedoči i o tome da Bosna i Hercegovina i njen glavni grad Sarajevo istrajavaju na očuvanju svoje tradicije, otvorenosti, jedinstva u različitosti.

O Sarajevskoj hagadi, njenom značaju te o tome kako je sačuvana u ratu govorili su predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci te izdavač Goran Mikulić. Na izložbi održanoj uz poštivanje epidemioloških mjera, zbog kojih je broj prisutnih bio ograničen, prisustvovali su predstavnici Vlade i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Španije, ambasadori, diplomate te predstavnici nekoliko udruga.

U narednom razdoblju Ambasada BiH u Madridu planira organizovanje više promocija Sarajevske Hagade, od kojih će jedna biti i u Toledu, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.