Serijal radionica o umjetnosti, fotografiji i savremenim oblicima memorijalizacije

Na kraju serijala radionica bit će organizirana grupna izložba u Galeriji Brodac, u decembru 2021. godine.
Umjetnost i sjećanje: Serijal radionica o umjetnosti, fotografiji i savremenim oblicima memorijalizacije_6142b9fcf1cad.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Zajedno s partnerima, Galerija Brodac i Kuma International objavljuju poziv za serijal od šest dvodnevnih radionica s domaćim i međunarodnim umjetnicima i fotografima, na temu sjećanja i savremenih oblika memorijalizacije.

Radionice stavljaju fokus na suvremenu umjetnost i fotografiju u kontekstu suvremenih oblika memorijalizacije. Radionice će se sastojati od teoretskih i praktičnih pristupa, te će koristiti interaktivne, dinamičke i inovativne metodologije kako bi se mladi učesnici/ce u potpunosti uključili/e. Zajedno s odabranim sudionicima, umjetnici Ziyah Gafić, Smirna Kulenović, Enrico Dagnino, Mak Hubjer, Velibor Božović i Aida Šehović postavit će i odgovoriti na brojna pitanja o prirodi i vrstama sjećanja, poput: Kako se sjećamo prošlosti, i koja je uloga umjetnosti i fotografije u tom procesu?

Na kraju serijala radionica bit će organizirana grupna izložba u Galeriji Brodac, u decembru 2021. godine.

foto: Enrico Dagnino / Kuma International

Radionice su organizirane u sklopu projekta pod nazivom ReMemory 1992.-2022: 30 godina sjećanja kroz umjetnost u Bosni i Hercegovini. Obilježavajući 30. godišnjicu od početka rata u BiH, projekt fokusira na priče iz Sarajeva i Goražda, i uključuje aktiviste i umjetnike kako bi ponudili lokalno-kontekstualnu perspektivu o posljedicama prošlosti i sjećanja na istu. Projekt je osmišljen tako da svim sudionicima ponudi temeljito znanje o pojmovima podjela, osporavanim prostorima, vremenima i fluidnostima granica, te da osnaži sudionike da razmisle o ulozi umjetnosti i kulture u društvenoj transformaciji. Glavni cilj projekta je omogućiti otkrivanje prošlosti za zdravu i inkluzivnu budućnost u BiH kako bi se potaknuo jedinstveniji i koherentniji put naprijed. Našim učesnicima/ama će se nuditi jedinstvena prilika za proučavanje prošlosti, a istovremeno će ih ohrabriti i potaknuti na stvaranje aktivnih, angažiranih i odgovornih promjena u svojoj zajednici.

Radionice će se održavati u Galeriji Brodac. Učesnici/ce su pozvani da prisustvuju cijelom serijalu radionica radi optimizacije ishoda učenja, kao i sadržaja grupne izložbe. Participacija je besplatna.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.