Zašto je Kristijan Šmit posjetio srpskog patrijarha u Beogradu?

Ne znamo kako je srpski patrijarh Porfirije objasnio Šmitu šta znači njegova izjava u Doboju, ali mi u Bosni znamo šta to znači.
ZAŠTO JE KRISTIJAN ŠMIT POSJETIO SRPSKOG PATRIJRAHA U BEOGRADU?_614159bfadcb0.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Visoki predstavnik za Bosnu Kristian Šmit je nedavno, prije svih, posjetio patrijarha srpskog Porfirija. Zašto?

Zato što se zna da je Srpska crkva prava adresa za detekciju srpske politike.
Niko osim srpskog patrijarha nije toliko zabrinuo Šmita kao što ga je zabrinuo srpski patrijarh Porfirije.

I zato mu je otišao na noge da ga pita šta znači njegova nedavna izjava u Doboju:

– Nisu nama potrebni izdaleka, sa raznih strana, najčešće samozvani mirotvorci, ne kažem da nema i iskrenih, ali među njima ima onih koji ne razumiju naš koncept života, ne razumiju naše odnose međusobne… Da, možda ponekad jeste potreban medijator, posrednik, ali ne i onaj koji je isključiv, koji nas smješta u svoje kontekste, upotrijebio sam riječ, semantičke logore…

Ne znamo kako je srpski patrijarh Porfirije objasnio Šmitu šta znači njegova izjava u Doboju, ali mi u Bosni znamo šta to znači.

To znači da srpskoj politici, koju kreira Srpska crkva i SANU-u, nisu potrebni svjedoci za njihov naredni genocid nad Bošnjacima/Bosancima, heretika, sa kojih Srpska crkva nije skinula prokletstvo iz Žičanskog manastira tako što je proglasila da se bosanskim hereticima ima jezik odsjeći ako ne ispovijedaju pravoslavnu svetosavsku v(j)eru.

Uostalom, Visoki predstavnik (OHR) za Bosnu, nije ni „mirotvorac“ ni „posrednik“ u pregovorima oko Bosne, poput bivših pregiovarača Lorda Carringtona, Cyrusa Vancea, Davida Owen i Richard Holbrooke, već je Ured visokog predstavnika jedini legitimni tumač Dejtonskog sporazuma, zaštitnik suvereniteta i integriteta bosanske države te implementator međunarodnih pravnih normi u vezi sa međunarodnim punopravnim presudama o ratnim zločinima.

Srpski patrijarh Porfirije je promašio temu. Njegova evanđeoska obaveza je da prizna srpski grijeh genocida, da se pokaje u ime srpskog naroda te da traži oprost od žrtava genocida u Srebrenici i položi zakletvu pred Bogom i svijetom da srpski pravoslavni zločinci, Škorpioni, Arkanovci i drugi nikad više neće biti blagoslovljeni da mogu činiti ratni zločin genocida nad Bošnjacima/Bosancima i drugim narodima na Balkanu.

Umjesto toga srpski patrijarh Porfirije hoda po Bosni s predsjednikom Srbije Aleksandarom Vučićem, imitirajući žrtve srpskog genocida u Srebrenici tako što najavljuju podizanje velikog memorijalnog centra o Jasenovcu u Donjoj Gradini, gdje mu nije mjesto.

Rade to Vučić i živahni srpski patrijarh, koji još nema snage da kaže bosanskim Srbima da je Bosna njihova država, gdje treba da žive u miru i zajedništvu sa svojim komšijama, kao što je rekao hrvatskim Srbima da je Hrvatska njihova država.

Bosna nije Srbe protjerala na traktorima. Znači li to da oni koji zovu Srbe da ostanu živjeti s njima su gori od onih, koji ih progone na traktorima?

Dakao, Srbima treba memorijalni centar o Jasenovcem, ali ne u Bosni, ne u Donjoj Gradini, već u Srbiji.

Ne treba ništa krasti od drugoga, a posebno simbole o srpskom genocidu u Srebrenici i srebreničku dovu-molitve:

– Neka tuga bude nada! Neka osveta bude pravda! Neka majčina suza bude dova-molitva da se viče nikad i nikome ne ponovi Srebrenica!
Valjda srpski patrijarh može imati svoju vlastitu molitvu za srpske žrtve nacista u Jasenovcu.

No, drago nam je da je Srebrenička dova-molitva postala univerzalna. To je i bila naša namjera da je može svako učiti/čitati uvijek i na svakom mjestu.

Zato, Aleksandre Vučiću, odustanite od licemjernog paradiranja sa Miloradom Dodikom. Urzumite se i shvatite da vaš razgovar, odnosno vaš nagovara za iredenttu Milorada Dodika o tome da srpsku etničku manjinu u Bosni sjedini sa Srbijom, kao dokaz o kreiranju „srpskog sv(ij)eta“, predstavlja prijetnju miru i sigurnosti u regionu.

Vi testirate živce Bošnjaka/Bosanaca i međunarodne zajednice, pa svoju iredentu najavljujete za deveti Januar.

Jeste li svjesni šta pričate?

Ako niste, bit ćete svjesni kao što su postali svjesni i vaši prethodnici Milošević, Karadžić i Mladić.

Zato se opametite i shvatite da Svevišnji Bog nije ljudima napravio oči na potiljku, već na čelu da gledaju i hodaju naprijed a ne da gledaju i hodaju natrag ućoravo.

Nemojte negirati zakon o zabrani negiranja genocida jer negacija vam je skok u bezdan, a priznanje genocida vam je prvi korak ka katarzi. Jer bez toga nema vam selameta.

Allahu Svemogući, osnaži nam volju da budemo i ostanemo na patu istine i pravde! Amin!

Allahu Sveznajući, nauči nas da volimo sve ljude dobre volje! Amin!

Allahu Milostivi, omili nam mir i suživot s drugima! Amin!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.