Povratak Gadafija?

Jedan od sinova nekadašnjeg libijskog vlastodršca Moamera el Gadafija pokušaće da postane predsjednik na izborima u decembru. I nije isključeno da će uspjeti – jer mnogi se sa sjetom sjećaju vremena njegovog oca.
Povratak Gadafija?_613fe0a9c27dc.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ovih dana je prezime Gadafi ponovo u naslovima svjetskih medija. Sadi Gadafi (48), treći sin nekadašnjeg libijskog vladara Moamera el Gadafija, prije nedjelju dana pušten je iz zatvora. Navodno je odmah otišao u Tursku.

Mlađi Gadafi je proveo sedam godina iza rešetaka, osuđen zbog zločina nad demonstrantima tokom pobune protiv režima 2011, kao i zbog ubistva popularnog fudbalera Bašira al Rajanija 2005. godine. Al Rajani je bio otvoreni kritičar Gadafijevog režima.

Sadi Gadafi je takođe bio fudbaler, i stigao je na čudnovat način čak i do dresa nekih italijanskih prvoligaša.

U dogovoru da se Sadi Gadafi pusti iz zatvora učestvovale su važne plemenske vođe, trenutni prelazni premijer, ali i Fati Bašaga, bivši ministar policije kojem se daju dobre šanse da postane premijer nakon izbora zakazanih za decembar.

Poznavaoci prilika upravo tu vide jadac – porodica Gadafi bi mogla da bude bitan faktor na tim izborima.

Ambicije jednog sina

Njegov otac Moamer el Gadafi je četiri decenije gospodario zemljom, prije nego što je srušen i ubijen u pobuni 2011. koju su podržale zapadne sile. Od sedmorice njegovih sinova, trojica su takođe ubijena. Dvojica sinova, ćerka i supruga pokojnog diktatora dobili su azil u Omanu.

Ali, najzanimljiviji je slučaj Gadafijevog sina Saifa al Islama (49), jedinog člana porodice za kojeg se čuje da ima političke ambicije. Saifa su prije deset godina zarobile plemenske paravojske u Zintanu, na sjeverozapadu Libije. Pušten je prije četiri godine i vjeruje se da živi među svojim bivšim otmičarima.

U julu je u rijetkom intervjuu govorio za Njujork tajms, pominjući da ima političke ambicije da postane predsjednik ove godine.

Posmatrači kažu da uopšte nije bez šansi u zemlji koju su, od pada Moamera el Gadafija, obilježili krvavi sukobi i podjele. „Nema aktera ili grupe koji bi jasno dominirali političkom scenom“, kaže Tim Iton, istraživač Četam hausa koji se bavi stanjem u ovoj mediteranskoj zemlji.

„Sve je postalo veoma komplikovano. Kao partija trodimenzionalnog šaha, gdje razni lideri i mreže pokušavaju da skuju saveze, ili ponegdje sarađuju, ali uvijek ograničeno“, kaže nam Iton.

Saif nema vojsku

Drugi posmatrači kažu da je puštanje Sadija Gadafija iz zatvora način da se njegov stariji brat Saif privoli na određene političke saveze. „Ima ljudi u Libiji koji bi, s obzirom na događaje prethodnih godina, potpisali da im je bilo bolje pod porodicom Gadafi“, kaže Iton.

Neki se čak pitaju da li bi Saif Gadafi mogao da postane novi predsjednik nakon izbora 24. decembra. Jedan od konkurenata mogao bi da mu bude moćni gospodar rata, general Kalifa Haftar koji kontroliše dobar dio zemlje.

Sagovornici DW uvjereni su da Saif Gadafi ima odlične šanse u narodu, a to govore i neke ankete koje valja uzeti sa rezervom. Tim Iton je ipak pomalo uzdržan: „Teško mu je da povrati staru popularnost. Ne može da se kreće zemljom slobodno niti ima oružane snage koje su mu lojalne.“

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.