Šifra za prosperitetnu budućnost su drevne vrijednosti sa savremenim diskursom

Zukorlić poručio kako je put do pomirenja jednostavan.
Akademik Zukorlić – Šifra za prosperitetnu budućnost su drevne vrijednosti sa savremenim diskursom_613f502daaefd.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić u jutarnjem programu Studija B govorio o aktualnim temama.
Kazao da su posljednja dešavanja u Crnoj Gori čista politika iza koje se kriju vladajući interesi.

– To je suština stvari. Zato se poseže za vjerom? Zato što je vjera najbolji regrutni materijal, sa vjerom se najlakše manipuliše jer tu stanuje emocija. Nema sukoba bez emocije i vama je mnogo lakše da nekog nahuškate vjerski, pa da izađe da ratuje, nego da mu plaćate dnevnicu. To je suštnina. Kada budemo imali na ljude u ovim našim državama, nacijama dovoljno trezvene da razdvoje ono što je lična strast, želja, vlast, interes, politika neka to ostane jedna traka đe ćemo se ganjati na izborima, a da ipak izgradimo ljude koji će imati etiku, principe koji će reći, e pa čekaj ovo je zlo, ja to neću, ja neću da guram ljude u krv zbog vlasti…

Zukorlić se osvrnuo i na Sporazum o saradnji potpisan sa SNS-om gdje je fokus stavljen na infrastrukturni razvoj Sandžak.

– To je nova politička kultura, gdje mi žrtvujemo svoje lične interese, pozicije, a zapravo smo dobili Sporazum koji je dugoročan jer podrazumijeva i dva autoputa, aerodrom, prugu, gasovod, naučno-tehnološki park, kliničko-bolnički centar… ovi projekti su vrijedni oko milijardu i 700 miliona eura uz višegodišnji period realizacije. Nikad se nije desilo da jedan političar u ime Bošnjaka u Srbiji, jedan političar iz Sandžaka ovako važne stvari stavi na dokument i da to postane strateški dokument za realizaciju. Mi smo nekada imali dva ministra u Vladi, pa oko 20 godina jednog ministra, ali nismo dobili ništa. Ja sam kazao ne želim da tražim da budem ministar, ali zahtjevam realizaciju ovih bitnih projekata za Sandžak.

Poručio kako je put do pomirenja jednostavan.

– To je vraćanje na ispravnu vagu. Šta je šifra za budućnost? Drevne vrijednosti sa savremenim diskursom, sa savremenom retorikom. Šta su drevne vrijednosti? Drevne vrijednosti su one stvarne kulturno-civilizacijske vrijednosti. Šifra je u sljedećem. Da mi prestanemo graditi identitet na nagaciji drugog. Šta je problem na Balkanu? Problem malih razlika, problem sličnosti, jer nedostatak dovoljno identifikacije sa onim što jesi i pokušaj nadoknade sa negacijom drugoga da pojačaš onome što ti jesi jer to nije dovoljno da jesi. Gdje je izlaz? Izlaz je u ovom što govorim, dakle baždarenje vage. Jer kad imate ispravnu vagu pošteni će da mjere pravo, kad imate krivu vagu i pošteni mjere krivo.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.