Poslušajte album Seven Lessons with Mehmed Begić

Begić je i do sada uspješno sarađivao sa Zlatarom i Šarićem, ali čini se da su ovaj put sagradili savršen “Toranj pjesme”.
Poslušajte album Seven Lessons with Mehmed Begić: Savršen Toranj pjesme_613d482da7553.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Izdavačka kuća “Podmornica” danas je objavila novi album “Seven Lessons with Mehmed Begić” dvojca Basheskia & Edward EQ. Muziku na albumu potpisuju Leonardo Šarić i Nedim Zlatar, a stihove Mehmed Begić. Mastering albuma uradio je Vlado Džihan.

U Klubu Žurnal imali smo sreću da album “Seven Lessons with Mehmed Begić” poslušamo prije objavljivanja.

Muzika je nekada ljudima značila mnogo više nego danas. Nisu se vrtili samo mp3 refreni, albumi su se slušali kao što se čitaju romani, od početka do kraja, pažljivo. Ovaj album je, u tom smislu, staromodan, koncipiran baš kao dobar roman, sa uzbudljivim otvaranjem i potresnim krajem. Između te dvije tačke Basheskia & Edward EQ razvijaju uzbudljiv zvučni pejzaž, u kojem se čuju komadići Depeche Mode, Massive Attack, Underworld, ali i pustinjskog bluesa ili minimalizma neprežaljenih Morphine.

Pjesmu “Blackbird” izuzetno sugestivno otpjevao je glumac i reditelj Alban Ukaj, koji je odsvirao i dionice na saksofonu. Pjesma koja zatvara album “A Night When No One Cried” ima snagu pjesama na kojima se formiraju čitavi filmovi, poput “Purple Rain” ili “Weary Kind”. Sjećate se, u tim filmovima komadići pjesme pokrivaju najbolje scene, a onda se polako sastave na odjavnoj špici, pa sjedimo u fotelji dok se rolna ne odvrti do kraja, a lokalni gelipteri stojeći pripaljuju cigarete.

Mehmed Begić svojih sedam lekcija otvara stihovima “Stand your ground and die”, a zatvara sa “This is the night when no one cries, take me to the fields, show me the scars…” Između ta dva iskaza nastavlja potragu za savršenom ljubavnom pričom, koju već decenijama ispisuje. Begić je i do sada uspješno sarađivao sa Zlatarom i Šarićem, ali čini se da su ovaj put sagradili savršen “Toranj pjesme”.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.