Pokretanje biznisa u BiH skuplje nego u Velikoj Britaniji, Njemačkoj…

U zadnjem godišnjem izvješću Svjetske banke o lakoći poslovanja Doing Business 2020. Bosna i Hercegovina se nalazi na 90. mjestu.
Pokretanje biznisa u BiH skuplje nego u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Španiji, Švedskoj, Danskoj…_613be7da8c80e.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Bosna i Hercegovina od potpisivanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma do dan danas nikada nije imala neku veliku investiciju, piše Dnevni.ba

To je potvrdio i državni ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda kazavši kako statistika jasno pokazuje da velikih investicija u BiH nema bez obzira na svakodnevne priče o investitorima.

“Dolazak jedne velike svjetske kompanije, mnogo bi značio. Kada dođe jedna, za njima idu drugi”, smatra Bevanda.

Logično je da u državi u kojoj nema političke, pravne ali i ekonomske sigurnosti nema investicija. Ali uz to veliki je preglomazne i neproduktivne javne uprave, birokratskim preprekama… Tu je i nezaobilazna cijena pokretanja biznisa u svakoj državi.

Morate potrošiti novac da biste zaradili novac – tako vrijedi uvriježeno mišljenje.

Projekt Svjetske banke Doing Business skuplja podatke o troškovima i postupcima koji su vam potrebni za pokretanje male do srednje tvrtke s ograničenom odgovornošću u svakoj zemlji.

BusinessFinancing.co.uk je brojke pretvorio u američke dolare i usporedio ih s lokalnim prosječnim prihodom kako bismo mogli mapirati troškove i priuštivost pokretanja posla u cijelom svijetu. Njihovi podaci pokazuju:
– Ujedinjeni Arapski Emirati najskuplja su zemlja za osnivanje poduzeća s početnim troškovima od 7.443,51 USD;
– Za pokretanje poslovanja u Ruandi prve dvije godine nema naknada, a u Sloveniji je jedini ‘trošak’ kapitalni zahtjev od 7.500 EUR bez naknada;
– Pokretanje novog posla najmanje je pristupačno u Kongu, gdje takse u iznosu od 1.232 USD iznose 2.554 posto prosječnog mjesečnog prihoda;
– U Kazahstanu je za pokretanje posla potrebno samo dva posto prosječnog mjesečnog prihoda (12 USD protiv 531 USD).

BiH na vrhu po skupoći

U ovoj mapi nalazi se i Bosna i Hercegovina za koju stoji da pokretanja biznisa košta točno 838,95 dolara. Ne samo da smo po ovome najgori u regiji, nego vjerovali ili ne, u BiH vam je potrebno više novca za pokretanje biznisa nego u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj ili Španiji.

Prvo usporedimo regiju: prema podacima Doing Businessa 2020. godinu u Sloveniji je pokretanje biznisa besplatno, u Hrvatskoj košta 27,59 dolara, Kosovu 49,05 dolara, Srbiji 113,17 dolara, Albaniji 601,84 dolara, Sjevernoj Makedoniji 203,12 dolara, Crnoj Gori 105,46 dolara.
Dakle, uz situaciju da imamo najkompliciranije političko-društveno uređenje od svih zemalja bivše Jugoslavije još smo i najskuplji za pokretanje biznisa. Nadalje, od svih zemalja Istočnog bloka, pokretanja biznisa u BiH košta najviše.

Ekonomski najrazvijenije države Europe uvjerljivo su jeftinije za pokretanje biznisa od BiH – u Njemačkoj to košta 528,54 dolara, Velikoj Britaniji 17 dolara, Francuskoj 320,37 dolara, Španiji 741,86 dolara, Danskoj 110,49 dolara, Švedskoj 260,14 dolara, itd.

Naravno, tu su i razvijene zemlje gdje je pokretanje biznisa mnogo skuplje nego u BiH – Luksemburg 1.353,53 dolara, Italija 4.914,85 dolara, Belgija 2.420,63 dolara itd.

Međutim, zbog razlika u standardu i primanjima mjeri se cijena pokretanja biznisa ali i pristupačnosti (tačnije postotak mjesečnog prihoda). Tako je cijena pokretanja biznisa u BiH spomenutih 838,95 dolara, a pristupačnost 193 posto dok je pristupačnost u Belgiji 74 posto, Luksemburgu 27 posto, Španiji 34 posto, Njemačkoj 16 posto, Švedskoj sedam posto, Velikoj Britaniji jedan posto, itd.

Konstanto padamo

U zadnjem godišnjem izvješću Svjetske banke o lakoći poslovanja Doing Business 2020. Bosna i Hercegovina se nalazi na 90. mjestu.
Naša država je na osnovu ovih podataka pala za još jednu poziciju na ovoj listi.

Najbolja pozicija zabilježena je u dijelu lakoće međunarodne trgovine gdje BiH zauzima veoma dobro 27 mjesto od 190 ekonomija.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.