Filmom ‘Faith i Branko’ počinje 4. AJB DOC Film Festival

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nakon prigodnog programa i obraćanja organizatora na otvaranju AJB DOC Film Festivala publiku očekuju 23 dokumentarna filma vrhunske produkcije.
Filmom ‘Faith i Branko’ počinje 4. AJB DOC Film Festival_613c228405088.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Četvrti međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) bit će otvoren projekcijama u Multimedijalnom centru Kovači i sarajevskom kinu Cineplexx. Ceremonija otvaranja AJB DOC Film Festivala bit će upriličena u 19:30 u Multimedijalnom centru Kovači, nakon čega, u 20:30, slijedi projekcija filma Faith i Branko.

Riječ je o intimnom dokumentarcu koji prati sedmogodišnji odnos dvoje muzičara porijeklom iz različitih kulturnih sredina, Faith i Branka. Britansku harmonikašicu i romskog violinistu spaja muzika, no pitanje je jesu li ljubav i muzika dovoljni da ostanu zajedno?

Drugi film koji će biti prikazan na otvaranju Festivala je Radio tišina autorice Juliane Fanjul, kojim će biti otvorena netakmičarska selekcija Last Minute Cinema. Projekcija filma počinje u Cineplexxu u 21 sat.

U filmu se govori o Carmen Aristegui, nepotkupljivoj novinarki poznatoj po otvorenom iznošenju mišljenja, koja u novembru 2014. u Mexico Cityju otkriva slučaj korupcije koji ozbiljno narušava ugled novoizabranog meksičkog predsjednika. Tri mjeseca kasnije, u martu 2015. godine, izrečena je kazna: Carmen je otpuštena s radiostanice na kojoj je godinama radila. Uz podršku više od 18 miliona slušalaca i s oskudnim sredstvima Carmen nastavlja borbu s još nekoliko kolega.

Nakon prigodnog programa i obraćanja organizatora na otvaranju AJB DOC Film Festivala publiku očekuju 23 dokumentarna filma vrhunske produkcije.

Slogan ovogodišnjeg izdanja AJB DOC-a je Izazov/Challenge, koji je istaknut na svim vizuelnim materijalima, a koji se provlači kroz radnju svih filmova ovogodišnje selekcije, čiji se akteri suočavaju s različitim izazovima, onim koje su nametnuli sami sebi ili im ih je društvo postavilo.

Također, od 11. do 13. septembra, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom, bit će održan trening Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom pod vodstvom Pulitzerom nagrađenog fotoreportera Damira Šagolja.

Podsjećamo i na predavanja za novinare Al Jazeerinog reportera iz Gaze Safwata al-Kahlouta o temi Gaza: Prošlost, sadašnjost i budućnost, koje će biti održano u nedjelju, 12. septembra, u 16:00 sati u hotelu Courtyard by Marriott u Sarajevu. Zbog pandemijskih uvjeta i ograničenog broja učesnika, potrebna je prethodna najava na info@ajbdoc.ba uz obavezan naslov Gaza – predavanje.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionalni žiri koji čine nagrađivani filmski producent Jamel Dallali, scenaristica, rediteljica i montažerka Una Gunjak i umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti AJB DOC Main Award.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

Ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala održava se uz pokroviteljstvo BH Telecoma, a trening u partnerstvu sa Samsungom.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.