Ko voli ashabe sačuvan je od licemjerstva

Kako mogu biti siguran od upadanja u grijeh dok je šejtan živ?
Ilustracija: Kaleem Ullah
Ilustracija: Kaleem Ullah
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ebu Ejjub el-Sihtijani, rekao je: ”Onaj ko voli hazreti Ebu Bekra, radijallahu anhu, ispravna mu je vjera, onaj ko voli hazreti Omera, radijallahu anhu, učinio je put jasnim, onaj ko voli hazreti Osmana, radijallahu anhu, prosvijetljen je svjetlom vjere, onaj ko voli hazreti Aliju, radijallahu anhu, uhvatio se za najčvršću vezu, a onaj ko govori samo dobro i pohvalno o ashabima Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, sačuvan je licemjerstva.”

Kako mogu biti siguran od upadanja u grijeh dok je šejtan živ

Prenosi se da je Ebu Hurejre, radijallahu anhu, na sedždi tražio utočite od Allaha od bluda, krađe, nevjerstva i činjenja velikih grijeha, pa je upitan: “Zar se bojiš da ćeš počiniti takve grijehe?” Rekao je: ”A šta me to čini sigurnim dok je šejtan živ, a Onaj u čijoj ruci su ljudska srca, okreće ih kako hoće.” (Ibn Kesir, El-Bidaje ven-nihaje, VIII/117.)

Bogobojazni ne zapadaju u bijedu

Komentirajući ajete: ”Onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbit će ga odakle se i ne nada.” (Et-Talak, 2-3.), Ibn Tejmijje je rekao: ”Bogobojazan čovjek ne može zapasti u bijedu nikada. Allah je bogobojaznima zagarantirao da će im naći izlaz iz onoga što ljudima pričinjava teškoću i tjeskobu i da će ih opskrbiti odakle ne očekuju. Ako se to ne dogodi, to znači da postoji nedostatak u njihovoj bogobojaznosti, pa neka traže oprost od Allaha i neka Mu se pokaju.” (Medžmu’u-l-fetava, VIII/526.)

Dvoje je od Allaha, a dvoje od šejtana

Abdullah ibn Abbas, radijallahu anhuma, rekao je. ”Dvoje je od Allaha, a dvoje od šejtana. ”Šejtan vas plaši neimaštinom” (El-Bekara, 268.), i govori: ”Ne trošite i ne udjeljujte svoj imetak, već ga zadržite za sebe, jer vam je potreban”, ”i navraća vas na grijehe i ružna djela” (El-Bekara, 268.) ”A Allah vam obećava oprost” (El-Bekare, 268.), tj. oprost grijeha nakon pokajanja, ”i neizmjerno dobro”, tj. obilatu opskrbu.” (Tefsir et-Taberi, V/571.)

Nagrada za učenje sure El-Kefh

Imam ibn Dekik, rekao je: ”Jedan moj prijatelj je umro i vidio sam ga u snu, pa mi je rekao: ‘Pas poput divlje zvijeri je došao do mene i počeo me plašiti. Bio sam prestravljen, pa je došla osoba lijepog izgleda i otjerala ga, a zatim je sjela pored mene da me utješi. Rekao sam: ‘Ko si ti?’ Odgovorio je: ‘Ja sam sevab i nagrada za tvoje učenje sure El-Kehf!’” (Ibn Hadžer el-Askalani, Ed-durer el-kamine, V/352.)

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.