Gospodine Šmit, zakukurikali ste prije zore

Da li je gospodin Šmit tako blizak Gebelsovom informacionom sistemu, koji nas je u prošlosti i današnjim prilikama permanentno obmanjivao sa svojim lažima?
GOSPODINE ŠMIT, ZAKUKURIKALI STE PRIJE ZORE_613a183a63a0e.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Gospodine Šmit, visoki predstavniče OHR-a u Bosni i Hercegovini, upravo ste rođeni kada sam lično završio maturu sarajevske gimnazije i pošao na studije Elektrotehnike u Beograd (1957).
Učio sam njemački jezik i dobro ga naučio, a kao inžinjer sam ga usavršio prilikom specijalizacije kod “Siemensa“ u Karlsruhu.

Ovo Vam dajem do znanja da bih ovaj sadržaj mogao napisati i na Vašem cijenjenom jeziku, ali radi naše javnosti, ipak to činim na svome bosanskom jeziku, nećete mi zamjeriti, kao i sadržaju u odnosu na naše godine.

Govorili bi često naši stari: “Stani malo od Doboja Mujo i mi konje za trku imamo“. A svaka starinska je mudra i vremenski trajno poučna i primjenjljiva!

Evo, došao nam je Visoki predstavnik OHR-a u liku gospodina Kristiana Šmita, diplomate iz Njemačke.

Nismo mi građani ove nam napaćene i napadnute naše Bosne i Hercegovine od agresora sa istoka i zapada toliko “mutavi“ i neupućeni u sve te nasrtaje i njihove težnje.

U očekivanju, zaista mudrom i diplomatskom pristupu ili nastupu i novo imenovanog gospodina Šmita, upravo sam se kao jedan od ovih građana, kao bosanski Srbin i patriota moje jedine domovine, u startu njegovog nastupa, još uvijek ne na domaćoj sceni, osjetio poniženim ili nedoraslim u spoznaji njegovih diplomatskih gafova. Zašto i kako?

Ne sagledavajući dovoljno iskreno našu svakodnevnicu i domaću zbilju sa našom vlasti i njenim akterima, rekao bih da je gospodin Šmit nediplomatski istrčao i na skupu u Njemačkoj je govorio u nedjelju na jednoj konferenciji o “nedostatnoj zastupljenosti Hrvata u centralnim institucijama u Bosni i Hercegovini te je istaknuo potrebu promjene izbornog zakona u ovoj zemlji”.

“Gospodin (Željko) Komšić je hrvatski predstavnik u državnom Predsjedništvu, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sustav kompliciran pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata (Dragan) Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem”, rekao je Schmidt na skupu pod nazivom “Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine” koji je u organizaciji Njemačko-atlantskog društva održan u mjestu Neustadt an der Aich.

On je rekao kako se hrvatski dio stanovništva, koji je, kako je istaknuo, dodatno smanjen iseljavanjem, osjeća nedovoljno predstavljenim u “kompliciranim državnim strukturama”.

“Hrvatima se mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima a ne da sve skupa završi recimo nekim oblikom bojkotiranja izbora”, rekao je Schmidt ukazujući na opće izbore u listopadu sljedeće godine.

Gospodin Šmit je ovom prilikom ukazao i na potrebe promjene izbornog zakona.

Zašto li je gospodin Šmit apriori stao u odbranu hrvatskoga pitanja sa nebulozama i lažnim konstatacijama, mi ozbiljni građani ove nam domovine, moramo se priupitati.

Posebno građani koji žive u područjima nasrtaja i vladavine hrvatskih struktura i kadrova veliko hrvatske nacionalističke stranke HDZ-a, prema scenariju i preporukama i njihovog Franje Tuđmana, koji je sa svojim bojovnicima izvršio agresiju na Bosnu i Hercegovinu i ova područja.

Da li je spoznao već gospodin Šmit, ko to vlada po Hercegovini, recimo u Neumu, Čapljini, Mostaru i cijeloj zapadnoj Hercegovini?

Da li je zaista gospodin Šmit već upoznat sa brojnim kadrovima HDZ-a u strukturama vlasti u institucijama Federacije i države Bosne i Hercegovine, kako bi paušolno lansirao dezinformaciju o ugroženosti Hrvata u našem sistemu vlasti?

Da li je gospodin Šmit tako blizak Gebelsovom informacionom sistemu, koji nas je u prošlosti i današnjim prilikama permanentno obmanjivao sa svojim lažima?

Da li je položaj Hrvata i njihovu nezastupljenost u vlasti, poput cug partije u šahu, gospodin Šmit sagledao i konstatovao u ne izboru Dragana Čovića u postojeće Predsjedništvo države BiH?

Zašto gospodin Šmit, tako nediplomatski konstatuje i ističe Željka Komšića, na apsolutno neprimjeran način i protiv volje njegovih birača?
Govorio je gospodin Šmit na skupu u Njemačkoj:

“Gospodin (Željko) Komšić je hrvatski predstavnik u državnom Predsjedništvu, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sustav kompliciran pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata (Dragan) Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem”, rekao je Schmidt na skupu pod nazivom “Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine” koji je u organizaciji Njemačko-atlantskog društva održan u mjestu Neustadt an der Aich “ ?

Dakle, diplomata gospodin Šmit nije stigao da sagleda da su gospodina Žrljka Komšića u Predsjedništvo oven am domovine birali I izabrali građani, a Hrvati, Bošnjaci, Srbi i ini neka u svojim “ Bogomoljkama“, katedralama, crkvama i džamijama obavljaju svoje vjerske obrede, slobodno i demokratski.

Isto tako, gospodin Šmit treba znati prije bilo kakvog narednog obraćanja u javnost, da građanima ove nam jedine domovine Bosne i Hercegovine nije potrebna nikakva nacionalna, još manje nacionalistička država, vać nam treba građanska država sa svim civilizovanim i demokratskim ljudskim pravima?

Zato Vam je gospodine Šmitu, naš Željko Komšić i najiskrenije i najbolje poručio: “ Loša Vam je ocjena, tri glasačke kutije su anticivilizacijske“.

“Princip po kojem bi se formirale glasačke kutije za Bošnjake, kutije za Hrvate, kutije za Srbe, pa onda posebno kutije za ostale građane, je anticivilizacijski i ono što je anticivilizacijsko ne može biti dio rješenja, jer ni u Njemačkoj niti u bilo kojoj civiliziranoj državi ne postoje posebne glasačke kutije za katolike, protestante i muslimane”, naglasio je Komšić.

U svakom slučaju, da bi dovoljno upoznali gospodina Šmita sa “hrvatskim pitanjem“ te konačno stavili i tačku na isto, darovati će mu najnoviju knjigu uavženog Univerzitetskog profesora, časnog i istinskog Hrvata, gospodina Ive Komšića, pod naslovom: “Tuđmanov haški profil- Udruženi zločinački poduhvat na Bosnu i Hercegovinu“?

Kada to pročita, poštovani diplomata i po bosanski rečeno sve “ protabiri “ možemo nastaqviti raspravu i diskusije svake vrste.
Veoma je sramotno i nedopustivo da se odmah i u našoj štampi, kao “ Dnevnom avazu“ pojavljuju i ovakvi naslovi i sadržaji?

Očito je, za nas građane malo više upućenije u domaća zbivanja, da se lucidni, licemjerni i lukavi jaran Fahrudin Radončić, kao rođendanski učesnik i slavljenik svoga Dragana Čovića, vjerovatno želio malo i našaliti sa Željkom Komšićem.

Lukavi i licemjerni političar Fahrudin, koji tako često tapše svoje istomišljenike i jarane i Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji permanentno rovare i podrivaju naš system i državu, te udaraju i po Bakiru i njegovim Bošnjacima, kao i po Željku Komšiću i po građanima koji su mu dali i davaće uvijek svoj glas.

Da li je uvaženi diplomata iz Njemačke, gospodin Šmit u svojim prvim susretima i spoznajama lažnoga sadržaja od Dragana Čovića, bio sklon i takvim svojim nastupima i interpretacijama o lažnoj ugroženosti bosanskih Hrvata?

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.