Tehnološki giganti razvijaju sopstvene čipove

Njihova proizvodnja verovatno će biti poverena nekim od postojećih fabrika čipova, jer je postavljanje tih proizvodnih linija izuzetno skupo.
Tehnološki giganti razvijaju sopstvene čipove_6139449bdcac0.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Velike tehnološke kompanije kao što su Apple, Amazon, Facebook, Tesla i Baidu ulažu velike napore da proizvedu, ili bar dizajniraju sopstvene čipove ili neke njihove delove. Oni žele čipove koji će biti prilagođeni njihovim aplikacijama i specifičnim zahtevima kako bi bili bolje optimizovani od generičkih čipova koje kupuju od drugih proizvođača.

Bolja optimizacija, ali i više kontrole

Taj potez daće im više kontrole nad procesom integracije softvera i hardvera, a istovremeno će ih učiniti različitim od konkurencije. A tu je i, sad već hroničan nedostatak čipova, koji traje duže od godinu dana.

Međutim, dizajniranje sopstvenih čipova ima i druge prednosti. To su, na primer, smanjenje potrošnje energije optimizacijom čipa za određene zadatke, što će biti veoma važno u industrijama telekomunikacija. Smanjenje zavisnosti od drugih proizvođača omogućiće bolje planiranje za naredni period, jer se pokazalo da su zbog postojećeg nedostatka čipova mnoge kompanije morale da izmene i odlože neke svoje planove za budućnost.

Jedan od najvećih primera prelaska na sopstvene čipove je kada je Apple od novembra 2020. godine sa Intel x86 arhitekture prešao na M1 procesore, koji se sada nalaze u novim iMac i iPad uređajima. Skoriji primer je Tesla, koja je objavila da razvija sopstveni „Dojo“ čip, za treniranje mreža veštačke inteligencije u data centrima. Ovaj proizvođač automobila je 2019. godine počeo sa proizvodnjom automobila sa sopstvenim AI čipovima, koji imaju zadatak da u realnom vremenu pomažu u „rešavanju“ situacija na putu prilikom autonomne vožnje. Baidu je prošlog meseca lansirao AI čip koji je dizajniran da procesira ogromne količine podataka i time poveću snagu računara. Njihov „Kunlun 2“ čip će takođe biti upotrebljen u autonomnim vozilima, kada oni uđu u masovnu proizvodnju.

Google, Amazon i ostali već uveliko odmakli

I Google je izgleda veoma blizu da predstavi sopstveni CPU za Chromebook računare. Plan je da se ovaj čip (ili čipovi) od 2023. godine upotrebljavaju u Chromebook-ovima i tabletima koje će pokretati Chrome OS. Amazon, kao jedan od najvećih cloud provajdera, razvija sopstveni networking čip, koji će biti implementiran u hardverske svičeve u mrežnim okruženjima. Ako uspe u tome, Amazon će smanjiti svoju zavisnost od Broadcom-a. Za Facebook ima najmanje informacija, ali postoji izjava njihovog glavnog AI naučnika koji je 2019. godine objavio da kompanija radi na novoj klasi procesora koji će biti veoma različit u odnosu na postojeće dizajne.

Ipak, treba imati na umu da se ovde uglavnom radi o dizajniranju novih čipova. Njihova proizvodnja verovatno će biti poverena nekim od postojećih fabrika čipova, jer je postavljanje tih proizvodnih linija izuzetno skupo. Izgradnja jedne takve fabrike košta oko 10 milijardi dolara i traje nekoliko godina.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.