Zukorlić o graničnim pretresima poslanika Crne Gore

"Na Balkanu ne možete graditi dobre odnose sa zemljama u okruženju, a kvariti sa narodima."
Zukorlić o graničnim pretresima poslanika Crne Gore – To se više ne smije ponoviti_6138b8b5a8c44.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) akademik Muamer Zukorlić danas je u Parlamentu Srbije oštro kritikovao praksu pretresa i maltretiranja narodnih poslanika Crne Gore prilikom ulaska u Srbiju.

Akademik Zukorlić se osvrnuo na slučaj pretresanja i zadržavanja predsjednika Bošnjačke stranke (BS) Ervina Ibrahimovića prilikom ulaska i izlaska iz Srbije. Poručio kako to više ne bi smjelo da se ponovi.

– Ako je tačno, mediji su pisali o tome, da je na graničnom prijelazu od Rožaja prema Novome Pazaru predsjednik Bošnjačke stranke inače, narodni poslanik u Parlamentu Republike Crne Gore gospodin Ervin Ibrahimović zadržan skoro sat vremena i tom prilikom pretresan i tretiran na način na koji to nije dolično da se tretira bilo koji građanin, a pogotovo jedan od bošnjačkih lidera u Crnoj Gori, predstavnik bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, čovjek sa imunitetom. Dakle, to je nešto što ne bi smjelo da se dešava ovoj zemlji. U našoj tradiciji država je kao domaćinstvo, kao kuća, najlakše se junačiti na svom pragu. Ukoliko ćemo mi uzvraćati zbog nekih naših neslaganja sa određenim političkim stavovima pojedinaca, partija ili organizacija, odnosno politički izrečenim stavovima u Narodnoj skupštini susjedne zemlje ili bilo gdje drugdje vjerujte dame i gospodo to nije niti patriotski čin, niti način afirmacije, očuvanja i unapređenja interesa ovaj ove zemlje. Tako se zemlja, niti gradi niti brani, niti unapređuje. To je neprikladno, to ne bi smjelo da se dešava, to granična policija ove zemlje ne smije da radi, to ne valja da radi bilo ko da je u pitanju, to je u ovom slučaju predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović. Čujem da je to bilo i sa nekim drugim narodnim poslanicima iz Crne Gore to nije dobro. Nije domaćinski da pokazujemo snagu na svom pragu, svako je moćan na svom pragu, svako ima mehanizma da kaže ja tebi sad ne dam da uđeš, čak ovdje nije ni ne dam da uđeš. Na kraju ukoliko se je neko toliko ogriješio časnije mu je zabraniti ulazak, a ne ja neću vama da zabranim ulazak, ali ću vas da maltretiram da vi shvatite da ipak to što ste vi kazali politički ili radili ili ima posljedice. To je jako ružno. Mi moramo zaštititi policiju od bilo kakvih personalnih, partijskih ili bilo kojih drugih političkih stavova, to nije u redu. To nije u redu, policija mora biti profesionalna i ona mora služiti ovoj zemlji,  građanima ove zemlje u duhu vrijednosti visokih i konkretni interesa ove zemlje.

Zukorlić pozvao da se stavi tačka na ovakve odnose

– Na Balkanu ne možete graditi dobre odnose sa zemljama u okruženju, a kvariti sa narodima. Istina ja jesam dodatno i pogođeni zainteresiran i boli me što između ostalog moj narod, bošnjački narod, živi u oba dijela Sandžaka i na sjeveru u Srbiji i na jugu u Crnoj Gori, ali tada smo dobijali obećanja sa svih strana, a i bez tih obećanja, zar ukoliko  je granica prošla kroz dvorište jednom narodu, kroz njegovo nacionalno, kulturno, duhovno i etničko biće, zar sada da to koristimo u određene dnevno-političke svrhe pa sad ćemo mi njega da kaznimo. Dakle, to nije u redu moralno, etički, ali to prije svega nije niti u interesu ove zemlje. Zato bih molio nadležne organe da više ne pribjegavju ovakvoj praksi da ukoliko je to neko uradio na svoju ruku u vertikali Policijske uprave da se ovo istraži, sankcioniše i stavi tačka na takve odnose. Ja očekujem da se ovo više nikada ne ponovi, jer svratite vi time shvatite uvrijedite cijelu jednu zajednicu, ljude koji stoje iza tog čovjeka, ljude koji pripadaju tom narodu i mora se imati osjećaja i senzibiliteta za takve pojave, kazao je Zukorlić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.