Sve raspoložive resurse usmjeriti prema bezbjednosti hrane

Kako kaže Pramenković, deklaracija proizvoda nekada zna biti problematična u smislu da se dobro ne vidi datum proizvodnje, odnosno predviđeni rok za upotrebu.
misala
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Pitanje trgovine, generalno kupoprodaje područje veoma aktivno i neophodno ga je neprestano dorađivati kako bi se adekvatnije pravno donijela određena rješenja, kaže dr. Misala Pramenković narodna poslanica, komentirajući  Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača – Procjena efekata donesenih zakonskih odredaba od 2014. godine uzrokuju nove izmjene i dopune.

– Čuli smo da u ovom zakonskom rješenju postoji niz konkretnih i kvalitetnih koja će u mnogome olakšati sam status potrošača i zaštiti njihova prava. To, uostalom, treba biti stalna intencija kako države tako i samih građana u pogledu svjesnosti svojih prava. To ćemo najbolje postići edukacijom građana.

Također, kroz neka zakonska rješenja može doći do zloupotrebe određenih prava. U tom smislu, kaže, jako je važno da nadležne institucije edukuju građane, a da se, koliko je moguće, birokratija i procedure pojednostave.

– Pitanje vansudskog rješavanja sporova je nešto što je sada unaprijeđeno iako se vremenski može odužiti pa izgubiti na značaju za sam proizvod koji je predmet spora. Pitanje odnosa prema određenim kategorijama potrošača kao što su maloljetnici veoma je značajno iako slobodu prodavcima da u određenom momentu oni procijene da li je lice maloljetno ili ne smatram da tu može doći do određenih zloupotreba i tu bi možda zakonski moglo adekvatnije reagirati.

Ističe i pitanje bezbijednosti proizvoda koji se kupuju posebno u oblasti proizvodnje i prodaje hrane.

– U praksi su često različite zloupotrebe. Neki od problema vjerovatno su vezani za možda nekad slabiju kontrolu sirovina od kojih se pravi hrana bez obzira da li su domaće ili iz uvoza. Inspekcije kontrole ovdje ažurnije trebaju obavljati svoj posao.

S druge strane, kako kaže, deklaracija proizvoda nekada zna biti problematična u smislu da se dobro ne vidi datum proizvodnje, odnosno predviđeni rok za upotrebu.

– Nutritivne tablice često su nerazumljive i mogu ih razumjeti samo stručnjaci iz određene oblasti. Dođemo i do saznjanja da su nekada i štetne tvari po zdravlje ljudi skrivene iza određenih emulgatora, brojeva. U tom smislu potrebno je adekvatnije djelovati.

Neophodno je posvetiti više pažnje ovom segmentu i sve raspoložive resurse usmjeriti prema zaštiti, bezbjednosti hrane od čega zavisi i kvalitet života.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.