Ulični spektakl “Moby Dick” oduševio Sarajevo virtuoznošću izvedbe

Ovaj komad glumački je jako zahtjevan poduhvat, što se publika imala priliku uvjeriti na punom Trgu Susan Sontag.
Ulični spektakl MOBY DICK oduševio Sarajevo virtuoznošću izvedbe_6136dc896c5d2.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Italijanska predstava Moby Dick ulični teatarski spektakl produkcije Teatro dei Venti, spoj fantastične akrobatske koreografije, praćene vrhunskom scenskom promjenom u ritmu muzičkih tema koje se izvode uživo, sinoć je u Sarajevu na Trgu Susan Sontag najavila 61. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Sinoćnja izvedba održana je pod generalnim sponzorstvom kompanije Visa ali i uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Grada Sarajevo, Ambasade Italije u Sarajevu, kantonalnih ministarstava saobraćaja i unutrašnjih poslova, Općine Centar, te partnera Narodno pozorište Sarajevo, Sword Security, Bejtovic Communications, Blow Up, Spektroom, Press Clipping.

Pred samu izvedbu reditelj Stefano Te, istakao je da je postavljanje novih granica u teatru za njega najveći izazov. Kada smo pokrenuli ideju za realizaciju ove predstave, željeli smo ispred sebe postaviti veliki izazov, i da vidimo da li možemo da se izborimo sa njim. Upravo smo takvu poruku željeli prenijeti i publici, da uvijek sebi postavljaju nemoguće izazove, ističe Stefano Te.

Ovaj komad glumački je jako zahtjevan poduhvat, što se publika imala priliku uvjeriti na punom Trgu Susan Sontag. Ova predstava pred glumca postavlja jedan veliki izazov. Ne samo da igrate svoju ulogu, već imate i težak zadatak u obliku zahtjevne koreografije koju morate pratiti u ritmu. Volim formu uličnog teatra, jer tako direktno komuniciramo sa publikom i možemo osjetiti njihovu reakciju, navodi Oxana Casolari, glumica u predstavi.

Veoma smo uzbuđeni pred susret sa publikom Festivala nakon pune dvije godine. Ovim uličnim teatarskim spektaklom želimo pokazati da umjetnost i teatar pripadaju svima, a u ovim pandemijskim danima ulični teatar je dobar način da festival približimo svima ukazujući na potrebu društva za umjetnošću. Teatro dei Venti dolazi sa velikom predstavom napravljenoj po jednom od najznačajnijih djela američke i svjetske književnosti, a koja između ostalog tematizira odnos između čovjeka i prirode, istakao je Nihad Kreševljaković, istakao je ranije direktor Festivala MESS najavljujući sinoćnji teatarski spektakl.

Internacionalni teatarski festival MESS 61. put održat će se od 1. do 7. oktobra, pod generalnim sponzorstvom kompanije VISA.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.