Novi materijal meri otkucaje srca i preko majice

Ovakav materijal bi pomogao kao zamena glomaznim EKG Holter monitorima u medicinskim ustanovama, kao i satovima za praćenje otkucaja srca i naramenicama na grudima za sportiste.
Novi materijal meri otkucaje srca i preko majice_6136a1a7ba277.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Grupa istraživača razvila je novi materijal koji je mekan kao pamuk, ali čvrst kao kevlar. Može se nositi i prati kao normalna odeća, tako da sportska oprema uskoro može postati “pametna”.

“Pametna” majica zamena za ostale uređaje koji mere EKG

“Carbon nanotube threads” rade slično kao žice u uređaju za praćenje elektrokardiograma koji meri srčane ritmove. Ovi nanosenzori se mogu zašiti za majicu i nositi kao uobičajeno sportsko odelo. Za razliku od žica, niti se mogu sinhronizovano kretati sa korisnikom, prati se, rastezati i nositi više puta bez pucanja. Ovakav materijal bi pomogao kao zamena glomaznim EKG Holter monitorima u medicinskim ustanovama, kao i satovima za praćenje otkucaja srca i naramenicama na grudima za sportiste.

The Rice University laboratorija prvi put je razvila vlakna od ugljeničnih nanocevi 2013. godine i proučavala je njihovu upotrebu u medicinskim postupcima. Ali u to vreme originalne niti , širine oko 22 mikrona, bile su previše tanke da bi ih standardna šivaća mašina mogla koristiti. Za ovu poslednju iteraciju, istraživači su sarađivali sa proizvođačem užadi kako bi ispleli vlakna u materijal sličan uobičajenim koncima koji se može ušiti u sportsku odeću. Rezultujuća “pametna” majica ima meke i nosive senzore za neinvazivno i kontinuirano praćenje elektrokardiograma.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.