Istražiti političku pozadinu ubistva, smijeniti šefa policije i tužioca

Tandir je rekao da se “zna ko je povukao obarač” ali je zatražio da se otkrije ko je dao političku podršku, “na čijim su listama bili”.
Tandir u Skupštini o likvidaciji Hamidovića – Istražiti političku pozadinu ubistva, smijeniti šefa policije i tužioca_6137498c1d68f.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Poslanik Stranka pravde i pomirenja Samir Tandir pitao je MUP i tužilaštvo šta je učinjeno povodom ubistva novinara i humaniste Edina Hamidovića u Sjenici, da li su utvrdili odgovornost nadležnih organa i kako se desilo da izvršilac ubistva napusti zemlju.

Tandir je rekao da je Hamidović, novinar i otac sedmoro djece, ubijen pred porodicom jer je neki bolesni um pomislio da mu se njegovi stavovi ne sviđaju.

– Mi imamo pravo na svoje stavove, imamo pravo i da se ne slažemo ali niko nema pravo da digne ruku na nekog, ako ovi zločinci ne budu pohapšeni i surovo kažnjeni, ko nama i našoj djeci garantuje bezbjednost, ko nama, našoj djeci garantuje kada izađemo pred ovu skupštinu da nekom neće pasti napamet da primjeni ovaj sjenički scenario? Potpuno podržavam kao najjača bošnjačka stranka, borbu državnog vrha protiv kriminala i korupcije, na glavnom odboru naše stranke usvojili smo i deklaraciju o borbi protiv kriminala i korupcije ali ona mora biti sistemska i dubinska. Pozdravljamo hapšenje beogradskog Belivuka, ali sandžački i sjenički Belivuk mora da bude uhapšen, ne smije biti pošteđen u ovoj borbi, svi oni koji su se ogriješili o zakon, svi oni koji misle da su bolji od drugih i da to silom primjenjuju, moraju da odgovaraju pred nadležnim državnim organima.

On je rekao da se “zna ko je povukao obarač” ali je zatražio da se otkrije ko je dao političku podršku, “na čijim su listama bili”.

– Ono što je jako važno i što hoću da istaknem jeste da znamo ko je povukao obarač ali ono što je suštinski važno jeste ko im je dao političku zaštitu i podršku, na čijim su oni odborničkim listama, ko ih je kandidovao na neke važne državne funkcije, to je ono što treba da ispita i policija i tužilaštvo. Ono što također policija i tužilaštvo moraju da utvrde jesti da je Edin Hamidović prije svog ubistva nagoveštavao da mu se prijeti, da mu se prijeti ubistvom do istih onih koji su izvršioci ovog zločina, zašto policija i zašto tužilaštvo nisu reagovali.

Na kraju je poslanik zatražio smjenu šefa policije i tužioca u Sjenici.

– Minimum onog što ministar policije i ministrica pravde treba da učine jeste da se šef policije u Sjenici smijeni jer nije jer nije izvršio svoj zadatak, a ključni zadatak policije jeste da obezbijedi javni red i mir i da svi građani ove zemlje budu mirni i da budu spokojni. Tužilac također u Sjenici mora da bude razriješen jer apsolutno ništa nije učinio u povodu ovog i drugih slučajeva na koje smo ukazivali u prethodnom periodu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.