Sve o sandžačkoj himni “Ja sin sam tvoj”

Svaki Bošnjak Sandžaka, osim onih koji su pro-beogradski orjentisani iz redova SDP stranke, se slaže da Bošnjaci Sandžaka trebaju imati himnu, koju će da usvoje Bošnjačka nacionalna vijeća, i u sjevernom i u južnom Sandžaku.
Sve o sandžačkoj himni “Ja sin sam tvoj”_61354edfc294c.png
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Učiteljica u Osnovnoj školi “Rifat Burdžević Tršo” u Novom Pazaru Adela Karaahmetović Melajac, koja je đacima prvacima na početku školske godine navodno umesto zvanične državne himne “Bože pravde” pustila sandžačku verziju himne “Ja sin sam tvoj”.

Direktor OŠ “Rifat Burdžević Tršo” Nusret Zuković rekao je da je nakog incidenta razgovarao sa učiteljicom i da je sandžačka himna “Ja sin sam tvoj” intonirana na drugom času, a da je Karaahmetović Melajac na prvom času ispoštovala odluku Ministarstva prosvete i intonirala himnu “Bože pravde”.

Ona je dobila rok od 8 dana da se izjasni o tom događaju. Nakon 5 dana je otišla u pratnji oca i muža u policijsku stanicu da da izjavu. Za njom su pojurili članovi SDA Sandžaka da navodno protestvuju, dok je predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin kazao da je učiteljica mnogo pogriješila što je otišla sama i da smo mi porobljen narod.

Ja sin sam tvoj (tekst himne)

U plavo Božije prijestolje
Kliču zvuci s bogomolja
To su pjesme zemlje moje
Gdje huče gore i šume polja

Mila sura i žestoka
Sandžak je zemlja ponosna
Čuvam te kao i dva oka
Ja sin sam tvoj zemljo
Ja sin sam tvoj

Tamo na Limu zlatno zrnce
A na Ibru zora plava
Nad Pazarom spava sunce
Niz Pešter se razlila Vapa

Mila sura i žestoka
Sandžak je zemlja ponosna
Čuvam te kao i dva oka
Ja sin sam tvoj zemljo
Ja sin sam tvoj

Svaki Bošnjak Sandžaka, osim onih koji su pro-beogradski orjentisani iz redova SDP stranke, se slaže da Bošnjaci Sandžaka trebaju imati himnu, koju će da usvoje Bošnjačka nacionalna vijeća, i u sjevernom i u južnom Sandžaku.

Međutim, malo ko zna da ova himna nikada nije legalno i legitimno usvojena od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Ova himna je usvujena 2012. godine, od strane nelegalnog i nelegitimnog vijeća, takozvano BNV u tehničkom mandatu na čelu sa Esadom Džudžom.

2010. godine je na izborima za BNV pobijedila lista BKZ muftije Muamera Zukorlića, sa 48% posto. Uz dva vijećnika liste Bošnjački preporod formirana je apsolutna većina.

Vlada R. Srbije, tadašnjeg Borisa Tadića, nije priznala rezultate izbora i uvela pravilo da se većina u samo savjetu Bošnjaka mora donijeti dvotrećinski. Vršeći otvorenu diskriminaciju. Tako da je Vlada nastavila da finansira nelegalno i nelegitimno BNV u tehničkom mandatu.

To takvo BNV je donijelo odluku o uspostavi himne sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”. Iz tog razloga nikada nije zaživjela upotreba te himne kod Bošnjaka Sandžaka, osim u izolovanim dijelovima članova SDA stranke.

Nije ovo prvi projekat koju je SDA svojom nesavjesnom politikom oštetila ili upropastila.

Svaki Bošnjak Sandžaka želi da ima svoju nacionalnu himnu, kao što ima i zastavu i grb, ali Bošnjaci ne vole kada ih neko zloupotrebljava, vara, iskorištava, ne poštuje izbornu volju i danas donosi odluku o bojkotu srpske himne, a sutradan zbog Turaka stoji i pjeva tu istu himnu.

Bošnjaci Sandžaka žele da legalno i legitimno BNV, i u sjevernom i u južnom Sandžaku, donese odluku o uspostavi svoje himne, koja će se intonirati uz himne “Bože pravde” i “Oj svijetla majska zoro” na teritoriji Sandžaka, koju će podržati apsolutna većina Bošnjaka, bez nametanja i bilo koje vrste prevare.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.