“Prohodi bez obala” Vukašina Milovića u Muzeju „Ras”

Vukašin Milović je upravo idući od konkretnog i asocijativnog došao do kategorije apstraktnog i bespredmetnog na svojim reljefima i skulptoralnim formama, kroz osnovni vid izražavanja – liniju.
“Prohodi bez obala” Vukašina Milovića u Muzeju „Ras”_61358bd258b1e.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Izložba “Prohodi bez obala”  akademskog slikara Vukašina Milovića o0tvorena je u Muzeju „Ras” u Novom Pazaru.

Izložbom će biti obuhvaćeno sedam radova – reljefa, urađenih na čeličnoj podlozi kao i tri manje geometrijski oblikovane skulpture.

U svojoj stvaralačkoj radionici kontinuirano i paralelno, rešava dileme u kontekstu medija koji ga zaokuplja i kao pravi kreativac, izabranim sredstvima na gvozdenim pločama, istražuje i iščitava svoju unutrašnju prirodu i otvara nova prostranstva, nova značenja jer samo umjetnik koji iskreno i duboko traži može se susresti sa samim sobom u novoj životnoj, umjetničkoj i stvaralačkoj avanturi.

Vukašin Milović je upravo idući od konkretnog i asocijativnog došao do kategorije apstraktnog i bespredmetnog na svojim reljefima i skulptoralnim formama, kroz osnovni vid izražavanja – liniju. Različite intervencije na metalu, oblici koncentričnih krugova, šrafura, linearnih spletova, prestaju da budu samo izražajno sredstvo već postaju, uz skladan odnos linija i površina, dekorativne. Metal, kao zahtevan materijal za rad još više je potencirao visok umjetnički domet Vukašina Milovića, potencirajući izuzetnu zanatsku vještinu, talenat i visok umjetnički domet.

Vukašin Milović je rođen 1962. godine u Andrijevici u Crnoj Gori. Fakultet likovnih umjetnosti upisao je 1983. godine u Beogradu, vajarski odsek na kome je diplomirao 1988. godine u klasi profesora Nikole Koke Janković.

Na istom odseku magistrirao je 1990. godine u klasi profesora Milorada Tepavca. Član je ULUS-a od 1988. godine.

Od 2010-2015. godine na Fakultetu umjetnosti iz Prištine u Kosovskoj Mitrovici bio je vanredni profesor vajanja, uža umjetnička oblast skulptura u metalu.

Od 2011-2014. angažovan je na Fakultetu umjetnosti u Nišu za predmete vajanje. Godine 2015. izabran je u zvanje docenta za primjenjeno vajarstvo na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.