“Prohodi bez obala” Vukašina Milovića u Muzeju „Ras”

Vukašin Milović je upravo idući od konkretnog i asocijativnog došao do kategorije apstraktnog i bespredmetnog na svojim reljefima i skulptoralnim formama, kroz osnovni vid izražavanja – liniju.
“Prohodi bez obala” Vukašina Milovića u Muzeju „Ras”_61358bd258b1e.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Izložba “Prohodi bez obala”  akademskog slikara Vukašina Milovića o0tvorena je u Muzeju „Ras” u Novom Pazaru.

Izložbom će biti obuhvaćeno sedam radova – reljefa, urađenih na čeličnoj podlozi kao i tri manje geometrijski oblikovane skulpture.

U svojoj stvaralačkoj radionici kontinuirano i paralelno, rešava dileme u kontekstu medija koji ga zaokuplja i kao pravi kreativac, izabranim sredstvima na gvozdenim pločama, istražuje i iščitava svoju unutrašnju prirodu i otvara nova prostranstva, nova značenja jer samo umjetnik koji iskreno i duboko traži može se susresti sa samim sobom u novoj životnoj, umjetničkoj i stvaralačkoj avanturi.

Vukašin Milović je upravo idući od konkretnog i asocijativnog došao do kategorije apstraktnog i bespredmetnog na svojim reljefima i skulptoralnim formama, kroz osnovni vid izražavanja – liniju. Različite intervencije na metalu, oblici koncentričnih krugova, šrafura, linearnih spletova, prestaju da budu samo izražajno sredstvo već postaju, uz skladan odnos linija i površina, dekorativne. Metal, kao zahtevan materijal za rad još više je potencirao visok umjetnički domet Vukašina Milovića, potencirajući izuzetnu zanatsku vještinu, talenat i visok umjetnički domet.

Vukašin Milović je rođen 1962. godine u Andrijevici u Crnoj Gori. Fakultet likovnih umjetnosti upisao je 1983. godine u Beogradu, vajarski odsek na kome je diplomirao 1988. godine u klasi profesora Nikole Koke Janković.

Na istom odseku magistrirao je 1990. godine u klasi profesora Milorada Tepavca. Član je ULUS-a od 1988. godine.

Od 2010-2015. godine na Fakultetu umjetnosti iz Prištine u Kosovskoj Mitrovici bio je vanredni profesor vajanja, uža umjetnička oblast skulptura u metalu.

Od 2011-2014. angažovan je na Fakultetu umjetnosti u Nišu za predmete vajanje. Godine 2015. izabran je u zvanje docenta za primjenjeno vajarstvo na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.