Jedna pravoslavna crkva podrazumijeva i jednu Islamsku zajednicu

Muslimani u posljednjem stoljeću navikli na poziciju građana drugog reda, obespravljeni i nejednako tretirani u odnosu na druge.
Screenshot 2021-08-10 at 08.30.47
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Pravoslavci na teritoriji bivše Jugoslavije su organizirani pod jednu pravoslavnu crkvu sa sjedištem u Beogradu. Ime te organizacije nosi po jendoj etničkoj grupi: Srpska pravoslavna crkva.

Iako na toj teritoriji živi 12% pravoslavaca Makedonaca i 5% pravoslavaca Crnogoraca. Makedonci i Crnogorci su pokušali da formiraju svoje pravoslavne crkve, međutim, nisu dobile priznanje od strane drugih pravoslavnih crkava u svijetu kao sto su Ruska pravoslavna crkva i Istočna pravoslavna crkva u Istanbulu.

Lično se ne miješam u pitanje crkve pravoslavaca i način njihovog organiziranja. To je njihovo unutrašnje pitanje. Međutim, itekako se miješam u odnos istih faktora prema Islamskoj zajednici i primjenu dvojnih standarda i različitih aršina.

Možete li da zamislite sljedeći scenario:

“Muslimani na teritoriji bivše Jugoslavije su organizirani pod jednu Islamsku zajednicu sa sjedištem u Sarajevu. Ime te organizacije je BOŠNJAČKA ISLAMSKA ZAJEDNICA.

Iako na toj retoritotiji živi veliki procenat Albanaca, njihovo osnivanje paralelne islamske zajednice nije priznato od strane islamskih zajednica u svijetu, naročito Dijaneta u Istanbulu i Ministarstva vakufa Saudijske Arabije”

Naravno da ovo zvuči kao naučna fantastika, jer su muslimani u posljednjem stoljeću navikli na poziciju građana drugog reda, obespravljeni i nejednako tretirani u odnosu na druge.

Šta u stvari imamo na terenu.

Islamsku zajednicu sa sjedištem u Sarajevu koja nastoji okupiti Bošnjake pod jednu organizaciju. Koja se zove po državi: Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Koja je nekada djelovala na teritoriji Bosne, Hrvatske, Slovenije i Sandžaka.

Cijepanjem Islamske zajednice Sandžaka, formiranjem Islamske zajednice Crne Gore 2006. godine, nastaje i Islamska zajednica u Srbiji, koja već narednu godinu doživiljava organiziranu agresiju od strane političara iz Beograda i Novog Pazara i formira se paravjerski rijaset sa sjedištem u Beogradu.

Islamsku zajednicu u Crnoj Gori su priznali svi, samodestruktivno i Rijaset BiH.
Dok paravjersku tvorevinu sa sjedištem u Beogradu je priznao turski Dijanet.
Zašto sam ovo napisao?

Pa jednostavno, ako ćemo se složiti da nećemo se miješati u rad Srpske pravoslavne crkve i raditi na njenoj destabilizaciji i cijepanju njene organizacije , onda se moramo složiti da se niko neće miješati u rad Islamske zajednice i neće raditi na njenoj destabilizaciji i cijepanju njenih redova!

Paravjersku tvorevina sa sjedištem u Beogradu je potrebno hitno ukinuti.
Islamsku zajednicu Crne Gore vratiti u sastav Rijaseta Islamske zajednice u BiH.
Ko god od uticajnih muslimana ili nemuslimana iz svijeta ili s domaćeg terena bude smetao te procese – radi na štetu muslimana, podržava nepravdu i nejednakost i u historiji će biti zapamćen kao takav.

Naročito je krajnje skandalozno kada pripadnici Srpske pravoslavne crkve ne podrže taj koncept, saradnju i podržavaju paralelne strukture Islamske zajednice.

Također, krajnje je nediplomatski da bilo ko iz Ankare podržava paravjerske strukture, koje ne drže ni 10% džamija na teritoriji države Srbije. Tako čine štetu i sebi i muslimanima. Taj odnos je potrebno hitno da preispitaju. Daju argument drugim strukturama u svijetu koje žele da formiraju paralelne organe turskom Dijanetu.

Što se tiče Sarajeva, to što politički, nacionalni i vjerski faktoru doživljavaju veći stres povodom dešavanja u Cetinju, nego povodom dešavanja u Sandžaku, je jendo od objašnjenja zašto je država Bosna i Hercegovina “na aparatima”.

Islamska zajednica je stožer i naroda i države. Njenim ugrožavanjem, dovodi se u opasnost opstanak i države i na koncu naroda.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.