Istina i pravda gube samo ako se od njih odustane

U koloni predvođenoj velikodostojnicima Islamske zajednice u Srbiji  i nacionalnim liderima, pored imama i građana bili su i jednako odjeveni mladići s fesovima i zastavama Sanžaka, kao i članovi porodica ubijenih na Hadžetu.
Pohod na Hadžet: Istina i pravda gube samo ako se od njih odustane_61341bf7b6654.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i Matica Bošnjačka i ovog 4. septembra organizirali su tradicionalni “Pohod na Hadžet i šehidsku dovu” u znak sjećanja na više od dvije hiljade sandžačkih prvaka koje su komunističke vlasti mučki strijeljale 1945. godine.

Kolona je i ovoga puta krenula sa trga Gazi Isa-bega do vakufa „Mearif“ u novopazarskom naselju Hadžet. U koloni predvođenoj velikodostojnicima Islamske zajednice u Srbiji  i nacionalnim liderima, pored imama i građana bili su i jednako odjeveni mladići s fesovima i zastavama Sanžaka, kao i članovi porodica ubijenih na Hadžetu. Također, neki od građana bili su u majicama sa likovima rahmetilija, aktivista ovog nacionalnog pokreta koji više nisu sa nama, poručujući da će se nastaviti borba za istinom.

Nakon učenja sure Jasin na Vakufskom dobru „Mearif“, akademik Muamer Zukorlić u svom obraćanju ističe da ovo nije vjerski obred je muslimani nemaju vjerske obrede osim onih koje je Uzvišeni Stvoritelj propisao.

– Ovo je kulturni i moralni čin, manifestacija odlučnosti protiv nekažnjenog zla zločina. Nismo ovdje zbog šehida koji su živote položili za svoje vjerske, moralne i druge vrijednosti i ciljeve i koji su brutalno ubijeni jer nisu pristali na bezbožnistvo. Oni su svoje bolje od nas obavili i platili veću cijenu od nas. Mi njima ništa ne trebamo. Mi smo danas ovdje zbog nas, zbog svoje duše i odgovornosti, zbog sebe, svoje djece i budućnosti. Odnos prema zlu, zločinu, kazni, pravdi nije odnos prema drugom i drugačijem. Čak nije odnos prema žrtvi a u konačnici, ni prema zločincu, kaže akademik Zukorlić.

To je, poručuje, odnos nas prema nama.

– Svaki koji nije dopustio da savjest, svijest, vjera umru, to je uspio. Svaki koji je dopustio da umru i zaspu, na njegovu je štetu. On je gubitnik i njegovi su gubitnici. Niko neće nositi teret drugoga. Svi nosimo svoj emanet i odgovarat ćemo za ono što sami nosimo i radimo. Zato danas među našima imamo dvije vrste ljudi, prvi su oni koji nisu dopustili da obično preživljavanje i sitna zarada budu preći od ovih vrijednosti.

S „Manifestacije prkosa“ poruka svima.

– Mi ovdje koliko god nas bilo sjeme smo, duša, svijest, savjest ovog naroda. Naša snaga nije u broju, ekonomiji, vojsci koju nemamo, već u našoj odlučnosti da nikad ne budemo na strani zla, već uvijek protiv zla i zločina. Ne razlikujemo žrtvu. Većinom su Bošnjaci ovdje pobijeni ali i značajan broj Albanaca ali i katolika i pravoslavaca i jednako prkosimo zločinu i svim zločinama bili bliže ili dalje od nas. Da biste od Boga bili zaštićeni da budete žrtva zločina morate biti protiv zločina nad bilo kim. Vi koji ste ovdje budite ponosni. Nervoza je među onima koji su ovim narodom ovladavali punih stotinu godina preko zločina, nasilja, kriminala. Predstoji im rasulo. Istina i pravda gube dugoročno samo ako se od njih odustane. Tako je bilo kroz historiju dok je bila barem šaka onih koji nisu odustali.

Akademik Zukorlić podsjeća i na zbivanja 2007. i kasnije.

– Očekivali su da se zasitimo. Ali, nikada manje svjetlo nije ugrozilo veće. Onaj ko je pod Allahovim, dž.š., svjetlom druga svjetla ne primjećuje. Oni koji su okupljeni oko IZ i cjelokupnog projekta nikada neće biti poltroni i poraženi. Neće biti ni neprijatelji već partneri sa svima koji žele da se okupe oko svih vrijednosti. Kad to shvate i prihvate svima će biti bolje, kaže između ostalog, akademik Zukorlić.
Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić ističe da će ljudi sve do Sudnjeg dana govoriti o sebi na kojoj su strani.

– Ovih dana vidim, glavni problem ummeta jel dozvoljeno da se ide na hadžet il nije. To je obaveza.

Svako, poručuje, treba kad je 4. septembar ovaj datum upisati u svoj kalendar.

-I nije dovoljno samo reći „Mi vjerujemo“, jer će stalno biti u iskušenjima . Allah, dž.š., iz generacije u generaciju dovodi u iskušenje da svako pokaže svoje pravo lice. Mi smo zbog nas ovdje jer niko neće tuđe breme nositi. Svaki korak koji se u ime Allah, dž.š., napravi On će brisati po jedan grijeh. Iskreni Allahovi robovi doživjeli su po jedan Furkan u svojim njedrima i oni koji su svjesno toga ne dozvoljavaju da ih zlonamjerni zbunjuju. Ovdje smo da pošaljemo jasnu poruku da se nemirimo sa zlom, kaže muftija Dudić.

Zajedničku dovu za nevino stradale proučio je hafiz Abdurrahman ef. Kujević, sandžački muftija.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.