Tizianov doprinos emancipaciji žena

Izložba, protkana pozajmicama iz muzeja cijelog svijeta je istovremeno i poklon posjetiteljima, jer bečki muzej historije umjetnosti KHM ove godine slavi 130. rođendan.
Tizianov doprinos emancipaciji žena_6132e7fed4ef2.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ova jesen u Beču pripada ženama, posebno Tizianovim. Muzej historije umjetnosti (KHM) svojom izložbom Tizianova slika žene. Ljepota – ljubav – poezija planira osvijetliti stvaralaštvo ovog venecijanskog majstora. Od 5. oktobra 2021. do 16. januara 2022. posjetitelji mogu uživati u 60 slika iz međunarodne zbirke, koje uključuju i portrete Tintoretta, Veronesea, Bordona i Lotta.

Paris Bordon, Ljubavnici, oko 1525-1530, Copyright Pinacoteca di Brera, Milano

U 16. vijeku slikarstvo je posvećivalo veliku pažnju ženama, što je bio odraz kako političkih tako i društvenih prilika. Umjetnici su dolazili u Veneciju da bi slavili žene i ljubav prema njima. Inspirisani duhom tog doba, Tizian i njegovi savremenici – poput Palme Vecchioa, Lorenza Lota, Paris Bordone, Jacopa Tintoretta i Paola Veronesea – stvarali su poetsko-erotske portrete žena i revolucionirali evropsku umjetnost u vjekovima koji su uslijedili.

Tizian, boginja Flora, oko 1517, Copyright Galleria delle Statue e delle Pitture degli Uffizi

U sklopu izložbe Tizianova slika žene mogu se vidjeti klasični, ali i idealizovani portreti. Uočava se i nekolicina slika često nepoznatih žena, koje su većinom dolazile s kopna, iz regija, gdje su žene imale važniju ulogu od žena iz grada na vodi. Ova pojava se objašnjava sistemom vladavine u Veneciji, u kojem su muškarci podijelili vlast među sobom i žene isključili iz vlade, zbog čega su se vrlo rijetko pojavljivale na službenim portretima. Tizian i njegovi savremenici prave prva djela u novom svjetlu, prikazujući ženu u različitim fasetama njenog bića, od ideala ljepote do odlučne feministkinje.

Izložba, protkana pozajmicama iz muzeja cijelog svijeta je istovremeno i poklon posjetiteljima, jer bečki muzej historije umjetnosti Kunsthistorisches Museum (KHM) ove godine slavi 130. rođendan.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.