Tizianov doprinos emancipaciji žena

Izložba, protkana pozajmicama iz muzeja cijelog svijeta je istovremeno i poklon posjetiteljima, jer bečki muzej historije umjetnosti KHM ove godine slavi 130. rođendan.
Tizianov doprinos emancipaciji žena_6132e7fed4ef2.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ova jesen u Beču pripada ženama, posebno Tizianovim. Muzej historije umjetnosti (KHM) svojom izložbom Tizianova slika žene. Ljepota – ljubav – poezija planira osvijetliti stvaralaštvo ovog venecijanskog majstora. Od 5. oktobra 2021. do 16. januara 2022. posjetitelji mogu uživati u 60 slika iz međunarodne zbirke, koje uključuju i portrete Tintoretta, Veronesea, Bordona i Lotta.

Paris Bordon, Ljubavnici, oko 1525-1530, Copyright Pinacoteca di Brera, Milano

U 16. vijeku slikarstvo je posvećivalo veliku pažnju ženama, što je bio odraz kako političkih tako i društvenih prilika. Umjetnici su dolazili u Veneciju da bi slavili žene i ljubav prema njima. Inspirisani duhom tog doba, Tizian i njegovi savremenici – poput Palme Vecchioa, Lorenza Lota, Paris Bordone, Jacopa Tintoretta i Paola Veronesea – stvarali su poetsko-erotske portrete žena i revolucionirali evropsku umjetnost u vjekovima koji su uslijedili.

Tizian, boginja Flora, oko 1517, Copyright Galleria delle Statue e delle Pitture degli Uffizi

U sklopu izložbe Tizianova slika žene mogu se vidjeti klasični, ali i idealizovani portreti. Uočava se i nekolicina slika često nepoznatih žena, koje su većinom dolazile s kopna, iz regija, gdje su žene imale važniju ulogu od žena iz grada na vodi. Ova pojava se objašnjava sistemom vladavine u Veneciji, u kojem su muškarci podijelili vlast među sobom i žene isključili iz vlade, zbog čega su se vrlo rijetko pojavljivale na službenim portretima. Tizian i njegovi savremenici prave prva djela u novom svjetlu, prikazujući ženu u različitim fasetama njenog bića, od ideala ljepote do odlučne feministkinje.

Izložba, protkana pozajmicama iz muzeja cijelog svijeta je istovremeno i poklon posjetiteljima, jer bečki muzej historije umjetnosti Kunsthistorisches Museum (KHM) ove godine slavi 130. rođendan.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.