Reagovanje Mešihata IZ-e u Srbiji

Sve dok himna Republike Srbije ne bude doživljena i prihvaćena od svakog njenog građanina kao svoja, uključujući i muslimane, bespotrebno je i dugoročno štetno nametati je silom.
Reagovanje Mešihata IZ-e u Srbiji_6132212de3060.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Razumijevajući želju vlasti i većinskog srpskog naroda u R. Srbiji da se svakom značajnom prigodom, uključujući državne praznike, pa i početak školske godine, intonira državna himna, koja u cjelosti odiše srpstvom i molitvom Bogu da spasi, čuva i blagoslovi srpske zemlje i rod, Islamska zajednica smatra da je potez Ministarstva prosvjete Republike Srbije ishitren, nesmotren i u aktuelnom trenutku bespotreban i štetan.

Imajući u vidu različite neodgovorne izjave i postupke različitih političkih aktera iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koje idu u pravcu raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje, netrpeljivosti i vraćanja unazad, tj. urušavanju ostvarenih rezultata, pomenuti postupak Ministarstva prosvjete samo je loš odgovor na sve prethodno.

Umjesto toga, potrebno je u našim odnosima više iskrenosti, strpljivosti, mudrosti i tolerancije, koji bi nas trebali voditi razumijevanju, međusobnom zbližavanju, trajnom miru i boljoj budućnosti.

Sve dok himna Republike Srbije ne bude doživljena i prihvaćena od svakog njenog građanina kao svoja, uključujući i muslimane, bespotrebno je i dugoročno štetno nametati je silom. Jer sve što se silom nameće gubi suštinski smisao i značenje te izaziva ogorčenje.

Muslimani u Srbiji lojalni su građani države u kojoj žive, prema kojima su učinjene brojne nepravde od strane ranijih režima, poput ugrožavanja prava islamske vjeronauke, koje umjesto da se otklanjaju od strane Ministarstva prosvjete, produbljuju se na ovaj način.

Ovaj postupak je po ko zna koji put pokazao da je potrebno hitno pristupiti ragovorima i dogovorima o brojnim spornim pitanjima i temama, uključujući i tekst državne himne koja bi bila prihvaćena i doživljena od svih građana Srbije, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost, gdje bi svako pronašao dio sebe i sa radošću i ushićenjem je slušao i učestvovao u njenom intoniranju.

Informativna služba Mešihata

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.