Predsjednik Mešihata u radnoj posjeti Medžlisu Tutin

Posebno je istaknuta radost zbog uvakufljenja dodatnih 60 ari parcele uz harem džamije.
Predsjednik Mešihata u radnoj posjeti Medžlisu Tutin_613178cfef066.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Delegacija Mešihata predvođena predsjednikom muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem koju su činili direktor Medrese hfz. Adnan ef. Dupljak i direktor Media centra Salahudin Fetić, boravila je danas u radnoj posjeti Medžlisu IZ-e Tutin.

Tom prilikom, u društvu domaćina glavnog imama i predsjednika Medžlisa Vahjudin ef. Ćosovića i Edib ef. Zukorlića, te imama Fahrudin ef. Ćosovića, delegacija je posjetila šest džemata i vjerskih objekata koji su u izgradnji ili procesu restauracije, i to: Bedr, Validejn, Svračiće, Braćak, Gradac i Suhi Do.

Pored džamije Bedr u blizini stadiona u Tutinu gradi se edukativni centar u okviru kojeg će biti smještena i Škola Kur’ana te drugi pomoćni sadržaji. Trenutno se izvode grubi radovi. Delegaciju je dočekao džematski i građevinski odbor na čelu sa imamom Amir ef. Džankom.

U sklopu džamijskog kompleksa džamije Validejn, završeni su grubi radovi i postavljena stolarija na izgradnji četvorospratnog objekta Škole Kur’ana Časnog. Trenutno se izvode unutrašnji radovi. Imam hfz. Entas ef. Pramenković sa džematskim odborom ugostio je delegaciju.

U naselju Svračiće u finalnoj fazi je izgradnja nove džamije. Završeni su grubi, vanjski i unutrašnji radovi, i trenutno se izvode fini radovi. Delegaciju je dočekao Jasmin Goruždić sa predstavnicima građevisnkog odbora.

U selu Braćak završeno je izvođenje grubih radova na novoj džamiji u tom selu, koje je do sada bilo bez džamije. Prema riječima mještana, koji su iskazali dobrodošlicu delegaciji, prikupljaju se sredstva za izvođenje unutrašnjih radova i dovršetka krovne konstrukcije i pokrivanja kubadi.

Džamija u selu Gradac jedna je od najstarijih na našim prostorima. Datira iz prve polovice 18. vijeka. Karakteristična je po kamenoj konstrukciji. Trenutno se izvode restauratorski radovi na krovnoj konstrukciji i munari, a planirana je restauracija unutrašnjeg dijela. Delegaciju su dočekali predstavnici džematskog odbora.

Na kraju je delegacija posjetila džemat Suhi Do, gdje se trenutno izvode radovi na restauraciji kompletne krovne konstrukcije. Planirana je i obnova unutrašnjeg dijela džamije. Posebno je istaknuta radost zbog uvakufljenja dodatnih 60 ari parcele uz harem džamije. Delegaciju je dočekao džematski odbor na čelu sa imamom Omer-ef. Đondićem i Rahimom Alibašićem.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.