Na 5.000 smanjen broj potpisa za manjinske stranke

Usvojen prijedlog SPP-a!
USVOJEN PRIJEDLOG SPP-a: Na 5.000 smanjen broj potpisa za manjinske stranke_61315ae1642f7.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Zahtjev Stranke pravde i pomirenja da se smanji, odnosno, prepolovi broj potrebnih potpisa birača za izborne liste nacionalnih manjina nalazi u prijedlogu sporazuma između vlasti i opozicije u okviru dijaloga bez prisustva stranaca.

Kako Novosti saznaju, radni dokument predviđa da se broj potpisa za manjinske stranke za izlazak na izbore smanji sa 10.000 na 5.000, da će parafe moći da ovjeravaju notari i opštinski ovjerivači.

Podsjećamo da je predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić zahtjevao da se smanji broj prikupljenih potpisa za izborne liste nacionalnih manjina kako bi se doprinijelo većoj izlaznosti partija nacionalnih manjina.

– Ukoliko bi se iskazala takva spremnost to bi za nas bila radosna vest, bez obzira što je Stranka pravde i pomirenja dovoljno snažna i nije imala probleme sa prikupljanjem i 10 hiljada potpisa za izbore. Sa aspekta pravičnosti smatramo da je jako važno da se broj potpisa smanji napola, odnosno na pet hiljada. To bi bilo prihvatljivo i predstavljalo bi veliko olakšanje za manje stranke koje zaista imaju problem da sakupe 10 hiljada potpisa. Inicijativa je korak u smjeru dalje demokratizacije društva i političkog sistema. Ako se takva inicijativa usvoji, to bi doprinijelo većoj izlaznosti partija nacionalnih manjina. Sadašnji zakonski okvir je dobar, međutim i dalje parlament ne odslikava u dovoljnoj mjeri reprezentativnost kada je riječ o manjinskim zajednicama, kazao je Zukorlić na jednom od sastanaka Radne grupe za međustranački dijalog.

Radni dokument predviđa i da državni funkcioneri koji su kandidati za predsjednika i poslanike neće moći sedam dana prije izbora da otvaraju puteve, mostove, škole, bolnice i fabrike, kao ni da učestvuju u svečanostima povodom počinjanja izgradnji infrastrukturnih objekata.

Novina je i da će se novac za kampanju dijeliti na drugačiji način, tako će stranke prije izbora dobijati 30 odsto sredstava, a posle 70 procenata za one koji osvoje mandate.

Do sada je ovaj odnos bio 20 prema 80 odsto.

U dijelu koji se odnosi na medije, preporučuje se posebno javnim servisima da organizuju TV duele o aktuelnim temama.

Takođe, stranke će morati pet dana pred izbore da podnesu preliminarni izvještaj o trošku kampanje.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.