Poznate dizajnerske torbe koje su dobile ime po najpoznatijim ženama u historiji

Dizajneri nisu izuzetak od ovog pravila, ali oni mnogo pažljivije biraju svoje muze jer dati ime po nekom znači učiniti ga vječnim.
Poznate dizajnerske torbe koje su dobile ime po najpoznatijim ženama u historiji_6130005ae8cf6.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Vijekovima su žene umjetnicima služile kao inspiracije. Slike, skulpture, filmovi, a od nedavno i torbe su nazvane po ženama čija ljepota i snaga pokreće sve, a pogotovo one koji stvaraju. Želeći da odaju počast svojim muzama, umjetnici su ih napravili besmrtnim, tako što su nazvali po njima naslijeđe koje će izdržati test svakog vremena – i nositi njihovo ime vijekovima. Dizajneri nisu izuzetak od ovog pravila, ali oni mnogo pažljivije biraju svoje muze jer dati ime po nekom znači učiniti ga vječnim.

Magazin Grazia je izdvojio pet žena koje su promenile historiju mode i zaslužile da se njihovo ime nikada ne zaboravi.

HERMÈS – KELLY

Najveću ikona stila zlatnog doba Holivuda, Grace Kelly, bila je veliki fan Hermès torbi. Prvi put je nosila u kadrovima Hitchcockovog filma To Catch A Thief, ali torba je postala poznata tek nekoliko godina kasnije, kada je sada već princeza, Grace od Monaca koristila da sakrije svoj trudnički stomak od paparazza. Poznati brend je nazvao torbu Kelly samo 5 godina prije njene tragične smrti.

HERMÈS – BIRKIN

Torba koja je sa godinama iz modnih dodataka metamorfirala u statusni simbol ima jednu od najzanimljivijih priča u historiji mode. Jane Birkin, poznata britanska pjevačica je 1981. godine u avionu sjedila pored direktora brenda Hermès, baš u trenutku kada joj je torba ispala, a njene stvari su krenule da se kotrljaju između redova sjedišta. Ona je prokomentarisala kako na tržištu ne postoji praktična torba većih dimenzija i direktor Jean-Louis Dumas je kreirao specijalno za nju.

GUCCI – JACKIE 1961

Kada pomislite na legendarnu Jackie Kennedy, odmah vam se stvara slika roze Chanelovog odijela od tvida u kojem je bila kada je izvršen atentan na njenog supruga. Kao prva dama SAD-a, negovala je besprekoran stil koji su kopirale žene iz cijelog svijeta. Poslije smrti svog supruga, povukla se iz javnog života i počela je da praktikuje ležerniji stil, pa smo često mogli da je vidimo sa Gucci Fifties Constance torbom u ruci. Budući da joj je prodaja nenormalno skočila, italijanski brend je odlučio da joj oda počast i torbu nazove Jackie 1961.

DIOR – LADY DIOR

Kada je princeza Diana bila u posjeti francuskom predsjedniku 1995. godine, prva dama Bernadette Chirac je od Diora naručila da dizajniraju torbu specijalno za princezu od Walesa. Diani se ona jako dopala i često smo mogli da je vidimo kako ide u zvanične posjete noseći Diorovu torbu – pa je brend odlučio da je nazove njenim imenom.

SALVATORE FERRAGAMO – SOPHIA

Salvatore Feragamo je bio omiljeni talijanski dizajner mnogih svjetskih zvijezda poput Marilyn Monroe, Judy Garland i Sophije Loren. Sophia i on su sa godinama postali bliski prijatelji, a torba je dobila ime po njoj čak 49 godina poslije smrti poznatog dizajnera. Njegova porodica je željela da naglasi da cijeni Sophijinu vjernost kako porodici, tako i poznatom brendu – i nazvala je torbu po njoj.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.