Jedan ponosan dan u Sandžaku s braćom Turcima

01. Septembar, jedan ponosan dan za sve Bošnjake Sandžaka, koji nikad svanuo nije.
Jedan ponosan dan u Sandžaku s braćom Turcima_6130b1b852db7.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nakon uspješnog slijetanja na obnovljenom sandzačkom aerodromu u Sjenici zajedničkim ulaganjem od strane države Srbije i Republike Turske, ministra spoljnih poslova u vladi Turske gospodina Mevlut Čavušoglu, na pomenutom aerodromu su dočekali ujedinjeni bošnjački predstavnici svih bošnjačkih partija.

Nakon ugodne ceremonije dobrodošlice turskog ministra na aerodromu, bošnjački lideri zajedno sa ministrom Čavušogluom uputili su se put Novog Pazara, preko tek otvorenog autoputa E71 koji povezuje Sandžak sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom i dalje preko Bugarske prema Turskoj, a koji je građen zajedničkim sredstvima iz državne kase Republike Turske i Republike Srbije.

Nakon svega 15 minuta vožnje na relaciji Sjenica – Novi Pazar, pristižu u Novi Pazar na ručak u u obnovljenom starom Hamamu, koji se nalazi u kompleksu Stare čaršije koji je restaurirala Turska humanitarna organizacija TIKA. Nakon sastanka u zgradi pokrajinske vlade autonomne pokrajine Sandžak je održan niz sastanaka između predstavnika sandžačke, srpske i turske vlasti.

Poslije ručka, tačnije u 16:30h , zakazana je ceremonija povodom otvaranja sada već 10-te fabrike, ovaj put turske kompanije Erneli, koja se bavi proizvodnjom sistema za cirkulaciju tečnosti za automobilsku industriju. U njoj je posao našlo 1200 radnika sa prosječnom platom od 1700 eura.

Nakon otvaranje tako velike fabrike, ministar sa svojom političkom braćom iz Sandžaka pristupa i oficijalnom otvaranju turskog Konzulata u Novom Pazaru uz najveće počasti. Učenjem Kur’ana od strane imama novoizgrađene monumentalne džamije Musala pored konzulata, kako je to običaj u Sandžaku je otvorena manifestacija, nakon čega su intonirane srpska, turska i sandžačka himna.

Po završetku ceremonije, zajedno su pristigli u harem Ejup-begove džamije, koju je turska vlast obnovila, prije 4 godine, gde će turski i sandžački predvodnici zajedno klanjati akšam namaz, predvođen predsjednikom Mešihata jedine legalne i legitimne Islamske Zajednice u Srbiji, ogranak Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Nakon akšam namaza, ministar Čaušoglu daje intervju u Sandžak televiziji gdje eksluzivno saopštava da će izvoz mesa iz Sandžaka u Tursku, sa 5000 tona, koliko je predsjednik Redžep Taip Erdogan obećao 2017. biti povećan na 50.000 tona godišnje.

Nakon intervjua, gospodin Čavušoglu je sa svojom pratnjom ispraćen do aerodroma u Sjenici gde je iste večeri poletio nazad za Ankaru.

01. Septembar, jedan ponosan dan za sve Bošnjake Sandžaka, koji nikad svanuo nije.

Sanjamo i sanjaćemo još dugo i dugo.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.