Ima li devastacije i krčenja brda Gosteč?

Pustoše li se šume na brdu Gosteč, kako su to nedavno ustvrdila trojica mještana obližnjeg sela Vidre?
Ima li devastacije i krčenja brda Gosteč?_613026cd0b811.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Da se šume u Crnoj Gori eksploatišu, nije nikava novost. Nažalost, tek kada se posljedice sječe približe kućama, reaguje se. Primjer je pljevaljsko selo Vidre, gdje su mještani odlučili da javno progovore o ovom problemu i obrate se i instutucijama i medijima. Iz Uprave za šume odlučno su dematovali da se radi o devastaciji i krčenju brda Gosteč.

Pustoše li se šume na brdu Gosteč, kako su to nedavno ustvrdila trojica mještana obližnjeg sela Vidre?

Prijeti li zbog toga erozija i možda ozbiljnije posljedice po domaćinstva u podnožju?

Ima li prekomjernog krčenja, ali i eventualne korupcije, što opet tvrde mještani Vidara?

Pitanja su ovo na koja je TVCG pokušala dobiti odgovore na licu mjesta. Potpisnici nedavnog saopštenja u izjavi za našu TV, neželeći pred kameru, ipak su povukli pojedine ranije izrečene tvrdnje.

“Mi, mještani sela Vidre se izvinjavamo zbog konotacija da su prisutni mito i korupcija u šumskom gazdinstvu Pljevlja i inžinjeru Popoviću, ali svakako molimo gazdinstvo da svoj posao radi u interesu očuvanja prirodnih resursa, a ne krčenja šuma”, poručuju mještani.

Brdo Gosteč danas je u pratnji trojice potpisnika saopštenja obišla posebna komisija Uprave za šume kako bi se provjerili njihovi navodi i utvrdilo stanje na terenu.

“Što se mene tiče napisaćeš da ja nemam zamjerku na šumare, ni inženjere već na onog ko je naredio rednu sječu. Eno na Golim brdima nema nijedne breze”, kaže Jagoš Ćirović, mještanin jedan od potpisnika saopštenj.

Objašnjenje da je redna sječa pravilo za šume-šikare nije zadovoljilo mještane.

Mještanin Jagoš Ćirović kaže da je problem prekomjerne sječe šume na Gosteču prisutan desetak godina.

U Upravi za šume vjerovatnu prekomjernu sječu objašnjavaju činjenicom da se veliki broj domaćinstava iz ovog reona, upravo ovdje snabdijeva drvima za ogrijev unazad 20 godina.

“Ruralno domaćinstvo može dobiti do deset kubika drveta i niko nije povlašćen, a obim sječe od 100 do 300 kubika godišnje kako su naveli mještani je nezakonita radnja na koju bi reagovala šumarska inspekcija“, navela je u dopisu TVCG Uprava za šume.

Iz ovog državnog organa „odlučno su dematovali da se radi o devastaciji i krčenju brda Gosteč“, ali i da ima elemenata legalizovane korupcije od strane države što su mještani prvobitno tvrdili u svom saopštenju.

Konačnu riječ daće, kažu, komisija koja, ako utvrdi da je došlo do devastacije, nije isključeno da na određeni period zabrani svaku sječu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.