Izložba fotografija ulične umjetnosti

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
VandalismART je izložba koja se bavi ciljano fotografijama graffita, koje su snimljene u Sarajevu, ali i u drugim gradovima širom Evrope.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nakon što je prije četiri godine predstavio set razglednica sa sarajevskim muralima, umjetnik Nedžad Isić sad predstavlja i izložbu fotografija murala VandalismART, koja će biti upriličena od 3.9. do 10.9.2021. u Foto galeriji Jelićeva u Sarajevu.

VandalismART je izložba koja se bavi ciljano fotografijama graffita, koje su snimljene u Sarajevu, ali i u drugim gradovima širom Evrope. Cilj izložbe je približiti publici uličnu umjetnost koja je često do sada osuđivana i vrlo rijetko je priznata, kao što je to slučaj u većini zapadno evropskih gradova. Fotografija čuva graffite od zaborava, jer se često dešava da budu uništeni ili jednostavno prekrečeni. Kako murali nastaju brzo, još brže nestaju, jer je u glavama pojedinaca street art vandalizam.

Isić Nedžad aka NKO rođen jr 1982.godine u Doboju. Završio je Fakultet zdravstvenih studija u Sarajevu, Odsjek radiologija, a fotografijom kao hobijem se počinje baviti 2002. Fotografiranjem graffita počinje 2011.godine i do dan danas njegov rad je fokusiran uglavnom na uličnu umjetnost. Godine 2015. je pokrenuo stranicu StreetArt Bosnia and Herzegovina kako bi promovirao umjetnike i umjetnice i njihove radove, te iste približio široj publici. Od 2015.godine putuje evropskim gradovima u potrazi za graffitima (Berlin, Lisabon, Bilbao, Bordo…) i graffiti festivalima. Trenutno živi i radi u Sarajevu.

Čitajte više