U toku je konkurs za program “Moja prva plata”

Očekuje se da već od decembra počne realizacija prvih radnih odnosa.
U toku je konkurs za program “Moja prva plata”_612ed593873d3.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Program podsticanja zapošljavanja mladih “Moja prva plata” podrazumijeva stručno osposovljavanje nezaposlenih lica za samostalni rad u struci i jedan je od programa koji već drugu godinu uspješno sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje ističu da je cilj ovog projekta da poveća nivo zapošljivosti mladih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Naglasili da program traje 9 mjeseci te da se realizira bez zasnivanja radnog odnosa.

“Sam program se realizuje u četiri faze, mi se sada nalazim u prvoj fazi jer je ovaj dio prije svega namijenjen za prijavljivanje poslodavaca za ovaj program. Poslodavci koji gravitiraju na teritoriji Filijale Novi Pazar, odnosno iz Novog Pazara i Tutina, mogu se prijaviti preko portala Moja prva plata, u toku je i sama prijava, znači oni su počeli da se prijavljuju od 20.8. a period do kada mogu da se prijave jeste 20.09.2021. godine. Za razliku od prethodne godina ove godine su povećani iznosi koji će se isplaćivati nezaposlenim licima, pa tako za lice sa završenim srednjim obrezivanjem bit će im isplaćeno po 22 000 dinara na mjesečnom nivou a za lica sa višom i visokom školom bit će opredjeljeno 26 000 dinara. Jednostavno postoje određeni uslovi koji se moraju ispuniti kako i za poslodavce, tako i za nezaposlena lica. Ovaj program je prije svega namijenjen društveno-odgovornim poslodavcima koji redovno izmiruje svoje poreske obaveze i koji nemaju prethodnih dugovanje prema Nacionalnoj službi za zapošljavanje, koji imaju svog mentora koji može obučavati naše mlado nezaposleno lice i koji imaju tehničke i prostorne mogućnosti da se realizuje ovaj program. Prednost će se svakako dati poslodavcima iz privatnog sektora a naravno posebno iz devastiranih područja iako moramo da istaknemo da se na ovaj konkurs mogu javiti poslodavci iz javnog sektora. Druga stvar ono što je jako bitno a što se tiče nezaposlenih lica, također postoje određeni uslovi, znači prvi i osnovni uslov jeste da su prijavljeni na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, da imaju do 30 godina života i da naravno nisu prethodno bili uključeni u ovaj program Moja prva plata, i ono što je jako važno moram da istaknem jeste da pripadaju statusu nezaposlenih lica. Ja moram da istaknem da studenti do navršenih 26 godina života, posebno redovni studenti nemaju pravo da se prijave na ovaj konkurs zato što oni ne pripadaju kategoriji nezaposlenih lica, samim tim ne mogu biti uvršteni u ovaj program Moja prva plata, prosto eto da znaju da stvarno ne možemo prijavljivati studente, niti je dozvoljeno zakonom, niti ispunjavaju uslove da se uključe u ovaj program”, ističe Aida Bojadžić.

Pozvali sva nezaposlena mlada lica da se što prije informišu o ovom programu na sajtu Moja prva plata.

“Druga faza realizacije ovog programa počet će od 1.10. kada će se naša nezaposlena lice prijavljivati preko portala Moja prva plata, oni će imati rok da se prijavljuju sve do 31.10.2021. Nakon ove druge faze ide faza selekcije kandidata gdje poslodavci samostalno odlučuju kojeg će kandidata primiti u ovaj program i uključiti u svoju firmu. Četvrta faza je ta konačna faza kada se sklapa trojni ugovor između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavaca i nezaposlenog lica, gdje će oni nakon toga prosto moći da uđu u taj program i da počnu sa svojim radom. Ja ovom prilikom pozivam i poslodavce, prevashodno i nezaposlena lica da dođu u prostorije Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje kako bi se informisali o detaljima programa Moja prva plata, zatim da posjete web sajt www.mojaprvaplata.gov.rs gdje će dobiti sve detaljne informacije o samom programu i naravno na zvaničnom sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje mogu prikupiti sve neophodne informacije kao i Javni poziv koji će do detalja predstaviti uslove ovog konkursa.”

Očekuje se da već od decembra počne realizacija prvih radnih odnosa a isplate mjesečne novčane naknade korisnicima programa vršiće se preko banke Poštanske štedionice gdje će biti otvoreni namjenski računi bez naplate troškova održavanja računa.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.