Mural “Terra Matter” umjetnice Sunite Fišić poziva na povratak prirodi

Sunita inspiraciju pronalazi u ženskoj energiji, snazi uma i tijela žene, majci prirodi, vremenu i prostoru, astrologiji i tehnologiji.
Mural TERRA MATER umjetnice Sunite Fišić poziva na povratak prirodi_612ef36c50ee7.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Udruženje Obojena Klapa je u periodu od 16. juna do 10. jula 2021. organiziralo festival FASADA FEST – Fresh Air Sarajevo Displays Art, festival ulične umjetnosti u Sarajevu i prvi ulični festival. Na različitim lokacijama na području Kantona Sarajevo umjetnici i umjetnice su nacrtali seriju murala. Između ostalih na Festivalu je učestvovala i umjetnica Sunita Fišić koja je naslikala mural na Marijin Dvoru u Ulici Kranjčevićeva!

– Terra Matter je rimska božica zemlje. U prvobitnim religijama svijeta božanstva su često bila povezana sa prirodnim silama, pa su mnoge kulture božice povezivali sa prirodnim pojavama kao što su plodnost, žetva, rijeke, planine, životinje i sama zemlja. Mural Terra Mater predstavlja povratak prirodi, povratak sebi, čime je ovaj portret i poprimio karakteristične vizuelne sličnosti sa umjetnicom, kaže nam Sunita.

Sunita inspiraciju pronalazi u ženskoj energiji, snazi uma i tijela žene, majci prirodi, vremenu i prostoru, astrologiji i tehnologiji. Za proces ilustracije preferira akvarel tehniku, dok za digitalne crteže koristi sličnu tehniku. Sunita je također slikarka i street art umjetnica. Ona u svom radu voli da kombinuje različite umjetničke tehnike i materijale.

Projekt se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.