Izložba Selme Selman

Ovaj događaj okupit će predstavnike i predstavnice romske zajednice i nastavak je napora tima izložbe usmjerenih na podizanje svijesti o pitanjima s kojima se romska zajednica u Bosni i Hercegovini, ali i globalno, suočava.
Izložba Selme Selman: Bogat javni program povodom zatvaranja_612eb1cb6ed3f.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Samostalna izložba umjetnice Selme Selman u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine produžena je do 10. 9. 2021. te je u posljednjim danima planiran bogat prateći javni program.

U srijedu, 1.9., s početkom u 14:30 sati, održat će se panel-diskusija Nova pitanja romske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ovaj događaj okupit će predstavnike i predstavnice romske zajednice i nastavak je napora tima izložbe usmjerenih na podizanje svijesti o pitanjima s kojima se romska zajednica u Bosni i Hercegovini, ali i globalno, suočava. Diskusiji će prisustvovati Saliha Đuderija, pomoćnica ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Dervo Sejdić, potpredsjednik Udruženja Kali Sara, Asmir Husić, član Asocijacije mladih Roma AKSIOM kao i profesor Asim Mujkić s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Dalibor Tanić, urednik portala UDAR, novinar i aktivist, vodit će sudionike i sudionice kroz raspravu o najvažnijim pitanjima s kojima se romska zajednica trenutno suočava.

Dan nakon, u četvrtak, 2.9., s početkom u 18:00, bit će održana online Zoom diskusija Umjetnost Selme Selman u kontekstima. Međunarodni eksperti u oblasti savremene umjetnosti – kustos Boshko Boshkovic te Jasmina Tumbas, profesorica rodnih studija SUNY Univerziteta u Buffalu, tom prilikom će razgovarati sa kustosicom izložbe Amilom Ramović o modalitetima, nastanku te budućnosti djela Selme Selman. Online diskusiju moguće je pratiti uživo putem Youtube i Facebook kanala Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Program zatvaranja završit će se razgovorom umjetnice i kustosice koji će biti održan u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, 8.9., u 18:00 sati. Uz prisustvo razgovoru, posjetitelji i posjetiteljke su pozvani da pogledaju izložbu prije njenog zatvaranja u petak, 10.9.2021. godine, a diskusiju će biti moguće pratiti i online tokom događaja putem Youtube i Facebook kanala Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Samostalna izložba Selme Selman provodi se u okviru projekta Promocija raznolikosti i inkluzije kroz promociju umjetničkog i aktivističkog opusa članica i članova romske zajednice, koji podržavaju Evropska unija i Vijeće Evrope kroz svoj zajednički program „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019 – 2022.U segmentima produkcije izložbe sudjeluju različiti partneri i mnogi prijatelji u suradnji sa Udruženjem AKCIJA te Udruženjem SONEMUS. Samostalnu izložbu Selme Selman podržale su UN agencije u Bosni i Hercegovini, sa UNESCO, UNDP u BiH i Švedska, UNHCR kao i IOM, te Fond otvoreno društvo BIH, Univerzitet u Sarajevu, Ministarstvo za sport i kulturu Kantona Sarajevo, Trust for Mutual Understanding kao i drugi saradnici, institucije i organizacije.

U pripremi izložbe sudjeluje tim bosanskohercegovačkih profesionalaca u oblasti umjetnosti. Koordinatorica izložbe je Hana Ćurak, sociologinja. Konsultantica u produkciji projekta je Aida Kalender, direktorica Udruženja AKCIJA. Kreativni tim čine Bojan Hadžihalilović, art direktor, Damir Šagolj, fotograf i Sanda Popovac, arhitektica postavke, te niz bosanskohercegovačkih djelatnika u oblasti umjetnosti. Priprema izložbe vodi se u saradnji s timom Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine koji predvodi direktor Strajo Krsmanović.

Tim ljubazno moli posjetitelje i posjetiteljke Umjetničke galerije BIH da se, u skladu sa preporukama nadležnih institucija zbog nastale vanredne situacije, pridržavaju mjera u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.