Izložba Selme Selman

Ovaj događaj okupit će predstavnike i predstavnice romske zajednice i nastavak je napora tima izložbe usmjerenih na podizanje svijesti o pitanjima s kojima se romska zajednica u Bosni i Hercegovini, ali i globalno, suočava.
Izložba Selme Selman: Bogat javni program povodom zatvaranja_612eb1cb6ed3f.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Samostalna izložba umjetnice Selme Selman u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine produžena je do 10. 9. 2021. te je u posljednjim danima planiran bogat prateći javni program.

U srijedu, 1.9., s početkom u 14:30 sati, održat će se panel-diskusija Nova pitanja romske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ovaj događaj okupit će predstavnike i predstavnice romske zajednice i nastavak je napora tima izložbe usmjerenih na podizanje svijesti o pitanjima s kojima se romska zajednica u Bosni i Hercegovini, ali i globalno, suočava. Diskusiji će prisustvovati Saliha Đuderija, pomoćnica ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Dervo Sejdić, potpredsjednik Udruženja Kali Sara, Asmir Husić, član Asocijacije mladih Roma AKSIOM kao i profesor Asim Mujkić s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Dalibor Tanić, urednik portala UDAR, novinar i aktivist, vodit će sudionike i sudionice kroz raspravu o najvažnijim pitanjima s kojima se romska zajednica trenutno suočava.

Dan nakon, u četvrtak, 2.9., s početkom u 18:00, bit će održana online Zoom diskusija Umjetnost Selme Selman u kontekstima. Međunarodni eksperti u oblasti savremene umjetnosti – kustos Boshko Boshkovic te Jasmina Tumbas, profesorica rodnih studija SUNY Univerziteta u Buffalu, tom prilikom će razgovarati sa kustosicom izložbe Amilom Ramović o modalitetima, nastanku te budućnosti djela Selme Selman. Online diskusiju moguće je pratiti uživo putem Youtube i Facebook kanala Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Program zatvaranja završit će se razgovorom umjetnice i kustosice koji će biti održan u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, 8.9., u 18:00 sati. Uz prisustvo razgovoru, posjetitelji i posjetiteljke su pozvani da pogledaju izložbu prije njenog zatvaranja u petak, 10.9.2021. godine, a diskusiju će biti moguće pratiti i online tokom događaja putem Youtube i Facebook kanala Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Samostalna izložba Selme Selman provodi se u okviru projekta Promocija raznolikosti i inkluzije kroz promociju umjetničkog i aktivističkog opusa članica i članova romske zajednice, koji podržavaju Evropska unija i Vijeće Evrope kroz svoj zajednički program „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019 – 2022.U segmentima produkcije izložbe sudjeluju različiti partneri i mnogi prijatelji u suradnji sa Udruženjem AKCIJA te Udruženjem SONEMUS. Samostalnu izložbu Selme Selman podržale su UN agencije u Bosni i Hercegovini, sa UNESCO, UNDP u BiH i Švedska, UNHCR kao i IOM, te Fond otvoreno društvo BIH, Univerzitet u Sarajevu, Ministarstvo za sport i kulturu Kantona Sarajevo, Trust for Mutual Understanding kao i drugi saradnici, institucije i organizacije.

U pripremi izložbe sudjeluje tim bosanskohercegovačkih profesionalaca u oblasti umjetnosti. Koordinatorica izložbe je Hana Ćurak, sociologinja. Konsultantica u produkciji projekta je Aida Kalender, direktorica Udruženja AKCIJA. Kreativni tim čine Bojan Hadžihalilović, art direktor, Damir Šagolj, fotograf i Sanda Popovac, arhitektica postavke, te niz bosanskohercegovačkih djelatnika u oblasti umjetnosti. Priprema izložbe vodi se u saradnji s timom Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine koji predvodi direktor Strajo Krsmanović.

Tim ljubazno moli posjetitelje i posjetiteljke Umjetničke galerije BIH da se, u skladu sa preporukama nadležnih institucija zbog nastale vanredne situacije, pridržavaju mjera u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.