Sandžak između stradanja i pobjede

Fehratović najavljuje temeljito obrazlaganje svega što je vezano za ove događaje koji su trajali u kontinuitetu.
Naučna konferencija: Sandžak između stradanja i pobjede_612d84187b2ee.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kao i prethodnih godina, institucije Bošnjaka na čelu sa Islamskom zajednicom, 4. septembra obilježit će tradicionalno zločin počinjen na Hadžetu u masovnim likvidacijama komunističkog režima pred kraj Drugog svjetskog rata u Novom Pazaru. Dan ranije, u petak 3. septembra, Matica Bošnjačka u želji da ovoj temi priđe mnogo temeljitije organizira Naučnu konferenciju, Sandžak između stradanja i pobjede.

–Da se rasvijetle sve okolnosti, uzroci, sam događaj, pa i posljedice toga što se događalo na Hadžetu po ukupan bošnjački korpus kako bismo kulturom sjećanja nagovijestili sve ono što su generacije naših predaka prenosili usmenim putem i kako bi ostalo jedno pisano svjedočanstvo za sve buduće generacije o tome šta je za nas Hadžet i šta je predstavljao ua cjelokupan ovaj prostor, kaže prof.dr. Jahja Fehratović.

Najavljuje temeljito obrazlaganje svega što je vezano za ove događaje koji su trajali u kontinuitetu.

–Sa respektnim učesnicima i međunarodnog kalibra uz akademika Muamera Zukolrića, Šerba Rastodera velikog broja profesora, doktora i ljudi koji će sa historijskog, kulturološkog , sociološkog, vjerskog aspekta prodrijeti u sve one segmente ovog složenog procesa i pokušati pronaći odgovore na sve ono što je bio Hadžet i sve što danas jeste.

Prva sesija trajat će od 10,30 do 12,30 a druga od 14,00 do 16,00 sati. Konferencija se održava u amfiteatru FISa, a medijski pokrovitelj je Sandžak televizija.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.