Probajte da oživite investicione planove prema zavičaju

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Prijedlozi koje nam nudite da se vratimo na staro nisu ni realni niti dobri, jer prošlost niko nije vratio…
HAZBIJA-KALAČ-640x375
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Pismo: “Izađite iz vlasti koja je dovela do smanjenja manjinskih prava, kako sami kažete, a nama u dijaspori prijeti oduzimanjem biračkog prava”.

Odgovor: Vratite se i uključite da podijelimo odgovornost politike koju vodimo, pa iz te pozicije kandidujte takav prijedlog. A ako to nećete učiniti, a znamo da nećete, umjesto tih neodgovornih savjeta političkog pasiviziranja, očito za račun tuđih interesa, učinite bar jedan korak prema nama, vašoj rodbini, i to ulaganjem u fabrike i radna mjesta, umjesto što pomažete kroz socijalna – sadaka davanja i uzimate k sebi to još preostalih mladih ljudi i mladih što se rađaju i stašavaju za rada, i pasivno čekate da stari izumru. Znamo da do sada to niste mogli jer svi pokušaji da investirate u rodni kraj, bili su uzaludni jer vam oni koji su vas istjerali to nisu dozvoljavali. Znamo i to da su od vas tražili samo novac za plaćanje izbora kao i vaš organizirani dolazak na izbore kako bi ste “spasili” svoje preostale rođake od “opasne” opozicije, koja, kako su vam govorili, ako dođe na vlast, i njih – preostale vaše rođake će istjerati, tamo gdje su vas, čudne li ironije, baš oni istjerali. Ta “opozicija” je sada na vlasti i vama sada ne preostaje drugo osim da je testirate.

Zanemarite bar na trenutak sufliranja iz stare, poražene vlasti. Probajte da oživite vaše stare ili neke sasvim nove investicione planove prema zavičaju. Možda se ispostavi da su vas vaši izgonitelji samo lagali i plašili promjenama. Promjene su kao što znate prije ili kasnije morale doći. Cijena dugotrajućeg vladanja iste vlasti jednom je morala doći na naplatu a i sve loše nus-pojave koje neminovno idu uz promjene, moraju se jednom “odživjeti” i potrošiti. Ako je to realnost, a jeste, hajde da ne kukamo više zbog nastalih promjena, i da se konačno pametno udružimo, da radimo zajedničkim snagama, da mi, ovdje preživjeli radimo za vas, ali i za nas, i da taj vaš teško stečeni kapital, oplodimo u našem zavičaju. Ako nam to nove vlasti ospore, da znamo na čemu smo, pa da zajednički shodno tome i politički djelujemo, a ako toga ipak ne bude, da ne propuštamo vrijeme i šansu da ovdje radom opravdamo svoj patriotizam i nastavimo da gradimo dostojanstveniji život.

Prijedlozi koje nam nudite da se vratimo na staro nisu ni realni niti dobri, jer prošlost niko nije vratio… Čak i da se desi promjena ove vlasti, a nekada će se i to desiti, ta nova vlast koja će doći neće biti ona stara za kojom se toliko plače, već će biti neka sasvim treća, sa novim neizvjesnim politikama… Ako, pak sve ovo nije dobro, kažite nam šta je to dobro i za nas koji smo pretekli na svom topraku, i za vas, koji ste morali otići u svijet, ali samo ne tražite nešto što nije moguće, a to je da vratimo točak historije…

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.