Nad knjigom „Sandžak-zemlja gazija i šehida“

Sjajno opremljena, vizuelno prelijepa, bogato ilustrovana, ova nas knjiga vraća u rodni kraj pa nam se, naročito nama u dijaspori, na momente može učiniti kako i nijesmo nikako napuštali zavičaj u kojem nas sve manje i manje ima!
Saladin-Dino Burdžović sa knjigom Sandžak-zemlja gazija i šehida, u Ofenbahu 08. juna 2021.
Saladin-Dino Burdžović sa knjigom Sandžak-zemlja gazija i šehida, u Ofenbahu 08. juna 2021.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Na prvo čitanje i upoznavanje sa knjigom „Sandžak-zemlja gazija i šehida“, autor dr. Harun Crnovršanin otvarajući, sva je prilika, zauvijek aktuelna pitanja vezana za naš nacionalni korpus na Balkanu ujedno nas je i podsjetio na svu višedecenijsku zaboravnost zbog koje smo vjerovatno, neke greške u bližoj i daljoj prošlosti plaćali i preskupo i bez prijeke potrebe.

Zbog čega je ova knjiga važna i zbog čega je ovo kapitalno djelo!?

Po meni ponajviše zbog toga što je Harun Crnovršanin uspio, bez nekog velikog kolebanja i možda i očekivane nedoumice, objediniti u jednoj publikaciji sve sandžačke prvake, znamenite ličnosti, gazije i šehide, kako ih je već u naslovu odredio, bez obzira na ideološku, vremensku, klasnu, intelektualnu i bilo koju drugu različitost uklopiti ih u jednu priču o jednom narodu koji se od postanka bori za goli opstanak na prostoru određenom sudbinom i Božjom voljom!

Sjajno opremljena, vizuelno prelijepa, bogato ilustrovana, ova nas knjiga vraća u rodni kraj pa nam se, naročito nama u dijaspori, na momente može učiniti kako i nijesmo nikako napuštali zavičaj u kojem nas sve manje i manje ima!

Impozantan je spisak imena ličnosti, registar događaja i biografija, stradanja koje su učinile još bogatijom istoriju, na preko devet stotina strana, vidi se i na letimično čitanje da je nadasve strpljivim i naučnim pristupom Harun Crnovršanin prikupio i spremio za širu čitalačku publiku djelo koje će, siguran sam, ostati kao pečat jednog zlog vremena i kao pouzdan vodič kroz prošlost koja je ostavila nesagledive tragove i posljedice za jedan čitav evropski narod.

Istakao bih kao značajnu vrijednost ove knjige i fotografije kojima je knjiga „Sandžak-zemlja gazija i šehida“ ilustrovana i koje je objavljivanjem u ovoj knjizi autor sačuvao od zaborava i propadanja, jer bi vremenom u nekoj skorijom budućnosti mnoge od njih postale, vjerovatno, neupotrebljive.

Imaće ovo djelo pozitivan uticaj na nacionalnu svijest ljudi iz Sandžaka, uz podršku sjajnog recenzentskog tima: istoričara Rizaha Grude, književnice Šefke Begović-Ličina i mr. Dženisa Šaćirovića i njihove nadahnute tekstove preporuke moći ćemo činjenično, fragmentarno, i prije svega istinito sagledati događaje koji su jedno duže vrijeme bili, u sklopu prećutne asimilacije cijelog jednog naroda, i zabranjena tema na prostoru bivše Jugoslavije.

Bez slobode nema nam opstanka! Kao ni bez istine. Ovaj naučni rad doktora Crnovršanina odškrinuo je još malo prozore slobode i istine. Da bi znali kakva će nam biti budućnost moramo sa stanovišta dokaza, bez prevelikih emocija, sagledati i sopstvenu prošlost i konačno se prema njoj odrediti. Ova knjiga će nam pomoći u tome i iskreno se nadam da će joj važnost dati mediji, naučne grupe, pojedinci i šira društvena zajednica.

Na ovu knjigu, kao i na sve ostale publikacije Haruna Crnovršanina neki novi istraživači, sandžačke i bošnjačke istorije, u sadašnjosti kao i u bližoj i daljoj budućnosti imaće stabilne  i istinite fundamente koji će im pomoći u radu i istraživanju i na koje će se moći nasloniti bez ikakvog straha i premišljanja.

Da citiram na kraju Vinstona Čerčila, jednog od najvećih političara XX vijeka, „Istorija se ponavlja, ali svaki put sve više košta!“ Da nas ne bi u budućnosti sopstvena istorija više koštala iz ove i ovakvih knjiga saznajmo nešto više o sebi i pravilno se odredimo prema savremenim društvenim tokovima.

Shodno svojem književnom kredibilitetu i umjetničkom legitimitetu, svima kojima je Sandžak i istorijska istina o njemu na srcu najtoplije preporučujem knjigu „Sandžak-zemlja gazija i šehida“!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.