Nad knjigom „Sandžak-zemlja gazija i šehida“

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Sjajno opremljena, vizuelno prelijepa, bogato ilustrovana, ova nas knjiga vraća u rodni kraj pa nam se, naročito nama u dijaspori, na momente može učiniti kako i nijesmo nikako napuštali zavičaj u kojem nas sve manje i manje ima!
Saladin-Dino Burdžović sa knjigom Sandžak-zemlja gazija i šehida, u Ofenbahu 08. juna 2021.
Saladin-Dino Burdžović sa knjigom Sandžak-zemlja gazija i šehida, u Ofenbahu 08. juna 2021.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Na prvo čitanje i upoznavanje sa knjigom „Sandžak-zemlja gazija i šehida“, autor dr. Harun Crnovršanin otvarajući, sva je prilika, zauvijek aktuelna pitanja vezana za naš nacionalni korpus na Balkanu ujedno nas je i podsjetio na svu višedecenijsku zaboravnost zbog koje smo vjerovatno, neke greške u bližoj i daljoj prošlosti plaćali i preskupo i bez prijeke potrebe.

Zbog čega je ova knjiga važna i zbog čega je ovo kapitalno djelo!?

Po meni ponajviše zbog toga što je Harun Crnovršanin uspio, bez nekog velikog kolebanja i možda i očekivane nedoumice, objediniti u jednoj publikaciji sve sandžačke prvake, znamenite ličnosti, gazije i šehide, kako ih je već u naslovu odredio, bez obzira na ideološku, vremensku, klasnu, intelektualnu i bilo koju drugu različitost uklopiti ih u jednu priču o jednom narodu koji se od postanka bori za goli opstanak na prostoru određenom sudbinom i Božjom voljom!

Sjajno opremljena, vizuelno prelijepa, bogato ilustrovana, ova nas knjiga vraća u rodni kraj pa nam se, naročito nama u dijaspori, na momente može učiniti kako i nijesmo nikako napuštali zavičaj u kojem nas sve manje i manje ima!

Impozantan je spisak imena ličnosti, registar događaja i biografija, stradanja koje su učinile još bogatijom istoriju, na preko devet stotina strana, vidi se i na letimično čitanje da je nadasve strpljivim i naučnim pristupom Harun Crnovršanin prikupio i spremio za širu čitalačku publiku djelo koje će, siguran sam, ostati kao pečat jednog zlog vremena i kao pouzdan vodič kroz prošlost koja je ostavila nesagledive tragove i posljedice za jedan čitav evropski narod.

Istakao bih kao značajnu vrijednost ove knjige i fotografije kojima je knjiga „Sandžak-zemlja gazija i šehida“ ilustrovana i koje je objavljivanjem u ovoj knjizi autor sačuvao od zaborava i propadanja, jer bi vremenom u nekoj skorijom budućnosti mnoge od njih postale, vjerovatno, neupotrebljive.

Imaće ovo djelo pozitivan uticaj na nacionalnu svijest ljudi iz Sandžaka, uz podršku sjajnog recenzentskog tima: istoričara Rizaha Grude, književnice Šefke Begović-Ličina i mr. Dženisa Šaćirovića i njihove nadahnute tekstove preporuke moći ćemo činjenično, fragmentarno, i prije svega istinito sagledati događaje koji su jedno duže vrijeme bili, u sklopu prećutne asimilacije cijelog jednog naroda, i zabranjena tema na prostoru bivše Jugoslavije.

Bez slobode nema nam opstanka! Kao ni bez istine. Ovaj naučni rad doktora Crnovršanina odškrinuo je još malo prozore slobode i istine. Da bi znali kakva će nam biti budućnost moramo sa stanovišta dokaza, bez prevelikih emocija, sagledati i sopstvenu prošlost i konačno se prema njoj odrediti. Ova knjiga će nam pomoći u tome i iskreno se nadam da će joj važnost dati mediji, naučne grupe, pojedinci i šira društvena zajednica.

Na ovu knjigu, kao i na sve ostale publikacije Haruna Crnovršanina neki novi istraživači, sandžačke i bošnjačke istorije, u sadašnjosti kao i u bližoj i daljoj budućnosti imaće stabilne  i istinite fundamente koji će im pomoći u radu i istraživanju i na koje će se moći nasloniti bez ikakvog straha i premišljanja.

Da citiram na kraju Vinstona Čerčila, jednog od najvećih političara XX vijeka, „Istorija se ponavlja, ali svaki put sve više košta!“ Da nas ne bi u budućnosti sopstvena istorija više koštala iz ove i ovakvih knjiga saznajmo nešto više o sebi i pravilno se odredimo prema savremenim društvenim tokovima.

Shodno svojem književnom kredibilitetu i umjetničkom legitimitetu, svima kojima je Sandžak i istorijska istina o njemu na srcu najtoplije preporučujem knjigu „Sandžak-zemlja gazija i šehida“!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.