Nije suština u tome koliko Kur’ana znaš napamet, već koliko živiš po njemu

Ne budi rob titula i zvanja!
man-quran11-660x330
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ne govori ljudima o tome koliko si proučio ili naučio Kur’ana napamet. Pusti ih nek’ vide Kur’an u tvom ponašanju: nahrani gladnog, smiluj se jetimu, oprosti muslimanu koji ti je nažao učinio, poduči onoga ko ne zna, čini dobročinstvo roditeljima, čuvaj rodbinsku vezu i budi uvijek nasmijan i vedar. Jer, nije suština u tome koliko Kur’ana znaš napamet, već koliko živiš po njemu.

Nema reforme muslimana bez reforme muslimanskih učenjaka

Govoreći o staganciji muslimana i nužnosti reforme muslimanskih društava, poznati muslimanski učenjak alžirskog porijekla, Abdul-Hamid bin Badis (1889.-1940.), rekao je: ”Muslimani neće postići istinsku reformu i popraviti svoje stanje bez reformiranja i popravljanja stanja kod njihovih učenjaka, jer su učenjaci islamskog ummeta poput srca; ako je ono zdravo, zdravo je cijelo tijelo, a ako je ono bolesno i pokvareno, pokvareno je cijelo tijelo. Reforma muslimana dešava se kroz njihovo razumijevanje i prakticiranje islama, a to se postiže preko muslimanskih učenjaka. Ako muslimanski učenjaci stagniraju u znanju i inovacijama, takvi će biti i muslimani. Stoga, ako želimo reformirati muslimane, reformirajmo njihove učenjake i ulemu.”

Kad islamsko znanje izgubi vrijednost kod onih koji ga posjeduju

Vehb ibn Munebbih, govorio je: ”Učenjaci prije nas su svojim znanjem ostvarili neovisnost i nisu pridavali pažnju dunjaluku i njegovim prolaznim užicima, pa su vladari i bogataši davali svoje dunjalučko bogatstvo za znanje učenjaka, a onda je došlo vrijeme kad su učenjaci davali svoje znanje vladarima i bogatašima, žudeći za njihovim dunjalučkim bogatstvom, pa su vladari i bogataši postali ravnodušni prema njihovom znanju kad su vidjeli kakav status ima islamsko znanje kod onih koji ga posjeduju.”

Ne budi rob titula i zvanja

Egipatski pisac Mustafa Lutfi el-Manfaluti (1876.-1924.), rekao je: ”Nekada te obični ljudi zadive svojom ustrajnošću na Pravom putu, a nekada te opet učenjaci začude i iznenade svojom nedosljednošću. Zato ne budi stalno rob titula i zvanja.”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.