Nastava u Tutinu samo onlajn, u Novom Pazaru kombinovano

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje naglasio da će se u četvrtak ponovo održati sastanak stručnog tima.
Nastava u Tutinu samo onlajn, u Novom Pazaru kombinovano_61298f88106cd.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Na sastanku predstavnika Ministarstva zdravlja i direktora srednjih i osnovnih škola iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice, odlučeno je da učenici osnovnih škola u Novom Pazaru i Tutinu pohadjaju nastavu neposredno, dok je preporuka da učenici srednjih škola u Novom Pazaru nastavu pohađaju kombinovano, a u Tutinu samo onlajn.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr. Mirsad Đerlek istakao da je cilj države da vodi računa o zdravlju svih građana, posebno o školarcima.

“S obzirom da nije ista epidemiološka situacija u Srbiji u svim regionima i da se i Novi Pazar i Tutin nalaze u crvenoj zoni, s tim što je u Novom Pazaru oko 500, u Tutinu 1000, u Sjenici 200, država je donijela odluku kako će u kojoj opštini početi nastava, tako da će i u Novom Pazaru i u Tutinu a osnovce početi po prvom modelu, đaci će biti u svojim učionicama sa svojim nastavnicima a što se tiče srednjih škola u Novom Pazaru, to će biti kombinovani model ili model online prisustva a u Tutinu će srednje škole biti na online nastavi zbog ozbiljne epidemijske situacije koja je trenutno u toj opštini”, ističe dr. Mirsad Đerlek.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje naglasio da će se u četvrtak ponovo održati sastanak stručnog tima.

“Vidjećemo kakva će biti situacija,da li se u tom periodu nešto promijenilo i donijet ćemo novu odluku gdje će kao i do sada tu odluku Ministarstvo dostaviti lokalnim samoupravama i direktorima osnovnih i srednjih škola. Što se tiče predškolaca, za sada je sve pod kontrolom, mi smo njima već u julu uputili dopis kako da se organizuje rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama. Oni imaju svoje mjere koje poštuju, oni će nastaviti u dogovoru sa Štabom za vanredne situacije, radiće punim kapacitetom i u zavisnosti od situacija na terenu, oni će primjenjivati mjere kako se već dogovore. Vjerujem da smo odgovorili na sva pitanja i dileme koje su direktori imali i želim još jednom svim učenicima, roditeljima kao i zaposlenim u obrazovnim ustanovama, srećan početak nove školske godine”, kaže dr Milan Pašić.

Učenici koji imaju korona virus ili koji su bliski kontakti nekoga ko ima virus, do isteka perioda karantina, u skladu sa stručno-metodološkim upustvom, ne počinju sa nastavom 1. septembra 2021. godine.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.