Kupljene prostorije i plac za Islamski kulturni centar

Historijski dan za Bošnjake Strazbura!
Historijski dan za Bošnjake Strazbura – kupljene prostorije i plac za Islamski kulturni centar_61298f792d20c.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ovih dana Bošnjaci francuskog grada Strazbura imaju velikog povoda za radost. Naime, uspjeli su na dobroj lokaciji ove francuskog grada kupiti objekat od 800 metara kvadratnih sa dodatnih preko 18 ari placa za Islamski kulturni centar. Vrijednost investicije je višemilionska, kada se u obzir uzmu i propratni radovi koji slijede ubrzo. Tim povodom glavni imam IZ-e Bošnjaka Francuske Isah ef. Dacić ističe da je tendencija naseljavanja Bošnjaka u ovaj francuski grad u porastu i da Bošnjaci zaslužuju nešto ovako vrijedno posebno u gradu u kojem su smještene brojne međunarodne institucije.

“U Strazburu je možda i historijski dan za sve Bošnjake i naš bošnjački džemat. Naime, kupili smo objekat za potrebe našeg džemata od 800 metara kvadratnih i 18 ari placa na dobroj lokaciji nedaleko od Vijeća Evrope, Evropskog parlamenta i Suda za ljudska prava u Strazburu. Vrijednost projekta je višemilionska ako se dodaju neophodni radovi koji nam predstoje. Kao što je poznato javnosti, Strazbur je na raskršću veoma bitnih destinacija u zemljama Zapadne Evrope, jer i samo ime “Strazbur” znači raskrsnica. Po veličini Strazbur je sedmi grad u Francuskoj, ali i jedini grad u svijetu čiji je centar grada UNESCO proglasio svjetskom baštinom još 1988. godine Također je jedan od rijetkih gradova, zajedno sa Ženevom i Njujorkom, u kojem se nalaze sjedišta međunarodnih organizacija, a da nije glavni grad neke države. U ovom gradu živi oko 3000 Bošnjaka, ali i drugih muslimana sa Balkana, a tendencija doseljavanja je još uvijek, ne znam da li da kažem na žalost ili na radost, u porastu. To sve govori da smo u jednoj velikoj potrebi za jednim Islamskim kulturnim centrom sa svim neophodnim uvjetima savremenog doba, ne samo iz potrebe naših džematlija, a to je naravno prioritet, već i kao svojevrsna prezentacija islama i muslimana iz BiH i Sandžaka i na koncu Zapadne evrope – zašto da ne? U tom svjetlu – veoma smo zadovoljni i nadamo se, ako Bog da, da ćemo zajedno sa našim džematlijama i rukovodstvom našeg džemata ispuniti naša očekivanja i stvari dovesti na način kako se to i očekuje”, kazao je Isah ef. Dacić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.