Novi Pazar: Treću dozu vakcine primilo 148 osoba

Svi kojima je prošlo šest mjeseci ili 180 dana od revakcinacije mogu primiti treću dozu.
Novi Pazar: Treću dozu vakcine primilo 148 osoba_61283ded1d743.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Koju će vakcinu u trećoj dozi primiti, biraju sami pacijenti. Pritom će struka u tome pomoći, kaže direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar.

–Što se tiče same stručne literature ona kaže bilo koju vakcinu da primite kao treću, dobro je. Nemamo neke veće studije koje bi pokazale da li treba raditi neku mješavinu,  cijeli virus kombinovati s vakcinom koja ima samo dio genoma kao što je Fajzerova vakcina, kaže prim.dr. Šefadil Spahić direktor ZZJZNP.

Većih studija nema. Jedna, kako kaže, da ne treba miješati, druga studija da je dobro ali sve je novina. Trenutno, u praksi, pacijent sam izrazi želju.

–I mi iz kompjutera znamo koje je dvije doze primio. Ako je primio Sinofarm a hoće Fajzer bez ikakvih problema može je dobiti.

Svi kojima je prošlo šest mjeseci ili 180 dana od revakcinacije mogu primiti treću dozu.

–Sada dobijamo spiskove onih koji su najugroženiji, preko 65 godina i onih koji imaju neko hronično oboljenje da prvo njih završimo, njima da damo buster dozu. Ovo je trčanje s vremenom, s virusom da njih zaštitimo jer su oni najugroženiji. Kad njih zaštitimo idemo na populaciju zdravstvenih radnika, njegovateljice koje rade sa starijima u gerontološkim centrima, pa stariji preko 65 koji nemaju neka hronična oboljenja, kaže prim.dr. Šefadil Spahić direktor ZZJZNP.

Svi koji žele primiti treću dozu vakcine mogu to učiniti i bez elektronskog poziva. U Novom Pazaru dosad je treću dozu primilo 148 osoba.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.