Novi Pazar i Tutin postaju ozbiljna korona žarišta u Srbiji

Dr. Mirsad Đerlek: Novi Pazar i Tutin postaju ozbiljna korona žarišta u Srbiji_6127954370272.jpeg
Ono što brine je nizak postotak vakcinisanih i loša praksa od prošle godine da se pacijenti sami liječe.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Novi Pazar i Tutin postaju ozbiljna korona žarišta u Srbiji. Opšta bolnica trenutno raspolaže s 350 kreveta i sto kreveta u Novopazarskoj banji. Državi sekretar Mirsad Đerlek koji se po nalogu predsjednika države i ministra zdravlja u Novom Pazaru susreo s predsjednicima opština i direktorima zdravstvenih ustanova ističe da se svi trebaju spremiti čak i za najgori scenarij.

–Ono što sam također provjerio je da imamo dovoljno kiseonika, 12 hiljada litara u rezervoaru. Magacin je pun lijekova. Imamo iste uslove kao i u KBC u Beogradu i Batajnici za liječenje pacijenata od Kovida 19. Što se tiče medicinskog alkohola u Opštoj bolnici, pratio sam u Beogradu šta se dešava i šta piše po portalima i obišao četiri velika kanistera s po dvije tona. Zaista su bili puni i čak imam i fotografije koje ću prenijeti ministru zdravlja, kaže dr. Mirsad Đerlek državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

U Novom Pazaru trenutno je 98 hospitalizovanih pacijenata, 48 iz ovog grada i 35 iz Tutina. Dominiraju teške i srednje teške kliničke slike. Ono što brine je nizak postotak vakcinisanih i loša praksa od prošle godine da se pacijenti sami liječe.

-U Tutinu svega 17 posto, i u Novom Pazaru 24 posto. I još jedna stvar koja me brine, primijetio sam i dobio saznanja da se veliki broj ljudi liječi u kućnim uslovima što se ponavlja greška od prošle godine. Sad sam u bolnici vidio dva pacijenta koja su odbila hospitalizaciju  i jutros su se javili u veoma teškom stanju.

Cilj sastanka s direktorima zdravstvenih ustanova i predsjednicima Opština je spriječiti scenarij od prošle godine.

–Država pokazuje interesovanje da je spremna pojaviti se na bilo kojem dijelu terena gdje osjetimo da postoji potencijalno žarište i uradit ćemo sve da do toga ne dođe, kaže dr. Đerlek.

Školska godina, poručuje, sigurno počinje 1. septembra. Koliko će svi zajedno biti u klupama pogotovo u uslovima kad su Novi Pazar i Tutin korona žarišta  teško je prognozirati.

–Potrudit ćemo se na sve načine da zadržimo učenike što više. Međutim, ne mogu sad da licitiram koliko će to trajati ali je naš cilj da to bude što duže.

Što se tiče početka školske godine  i zaustavljanja virusa u ovom dijelu zemlje pomoć očekuje od lokalnih samouprava, predsjednika opština i gradonačelnika Novog Pazara da se preko kriznih štabova provedu mjere u skladu sa zakonom.

–Ako bi se desio scenarij od prošle godine mislim da to nikom ne odgovara. Uradit ćemo sve što možemo. Mislim da je država uradila ono što je mogla. Mi ne možemo ljude tjerati da se vakcinišu i prisiljavati. Nastavit ćemo razgovarati s građanima i Novog Pazara i Tutina.

Za sutra je najavljen sastanak s direktorima škola kojem će prisustvovati predstavnici Ministarstva prosvjete.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.