Dijaspora ulaže u rodno Orlje – pravi se najkraći put za relaciju Novi Pazar – Tutin

Najavljen još jedan veliki projekat – renoviranje centralne seoske džamije. Ona je simbol velikih alima iz porodice Zukorlić.
Dijaspora ulaže u rodno Orlje – pravi se najkraći put za relaciju Novi Pazar – Tutin_6126ec779aa1e.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Naši ljudi koji žive i uspješno posluju u dijaspori kažu da nema ljepšeg trenutka u godini nego onda kada se vrate rodnom kraju, svom rodnom mjestu. Najslađi je onaj zalogaj hljeba, svjedoče, koji se pojede sa sofre na rodnom imanju, iz majčinih ruku i starih okrunjenih limenih činija. Tako su mještani sela Orlje, mahom iz dijaspore, odlučili da ostave iza sebe hairli djelo kojim će se okoristiti i brojne generacije poslije njih. Zajedno sa mještanima koji su ostali na rodnom prostoru odlučili su srediti put koji je bio neprohodan u dužini od 2,5 kilometara i širini od preko 6 metara koji će, kao takav, biti najkraća dionica od Novog Pazara do Tutina. Investicija vrijedna preko 50.000 eura, a cilj je, kažu mještani, lakši pristup imanjima najmlijih.

“Ovaj put je put koji je od zajedničkog interesa, kako za mještane sela Orlja, tako i za okolna sela, koji povezuje Novi Pazar i Tutin jednom najkraćom deonicom koja će za kratko vrijeme spajati Novi Pazar i Tutin. Na tom mjestu bilo je jedno, tzv. usko grlo, koje je ostalo neprohodno i mještani ovog sela su jednostavno bili zatvoreni. Mi smo kao dijaspora odlučili da svoja sredstva koja godinama stičemo i zarađujemo u inostranstvu poklonimo našem rodnom mjestu tako što ćemo napraviti jedan hajrat kojim će se, nakon nas, koristiti nove generacije. Proširićemo ovaj put, on je planiran na preko 6 metara gdje će moći slobodno da se odvija saobraćaj. Mi smo sad odlučili da proširimo to, nasućemo makadam, pa će, nadam se, doći i vrijeme uskoro da napravimo i asfaltni put”, kaže Esad Zukorlić.

Mještani su, ističe Esad Zukorlić, spremni bili i od imanja svojih dati kako bi put išao što više i u širinu, a sve u svrhu opšteg dobra.

“Ta inicijativa o proširenju puta postoji od prošle godine, a ove je počela sa realizacijom. Mještani, nevezano čija je parcela, rekli su da koliko god je potrebno može da ide, nema zabrane i nema nikakvih problema. Na nekim mjestima je put širok čak i 8 metara, tako da je zasigurno dobar”, podvlači Zukorlić.

Najavljen još jedan veliki projekat – renoviranje centralne seoske džamije. Ona je simbol velikih alima iz porodice Zukorlić. Kao takva zaslužuje biti najljepši biser ovog sela.

“Uporedo sa putem koji se pravi i naša centralna džamija u selu Orlju koja postoji već godinama, ali je dotrajala i potrebno je renoviranje. Već novac postoji, aktivno se i za to prikuplja, tako da ćemo to kompletno obnoviti, pa čak i proširiti, jer projekat za to postoji. To će, ako Bog da, biti realizovano uporedo sa putem. Da se obnovi naše selo, da se vrate nove generacije, u najmanju ruku makar na odmor”, zaključuje Esad Zukorlić.

Život na ovom svijetu je kratak. Svi sanjaju da ga okončaju upravo tamo gdje je dragi Bog odlučio i da ga započnu. Svi smo mi jednoga dana putnici. Najbitnije je ono što ćemo iza sebe ostaviti kao trajno dobro koje će nas i na budućem svijetu pratiti.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.