Dijaspora ulaže u rodno Orlje – pravi se najkraći put za relaciju Novi Pazar – Tutin

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Najavljen još jedan veliki projekat – renoviranje centralne seoske džamije. Ona je simbol velikih alima iz porodice Zukorlić.
Dijaspora ulaže u rodno Orlje – pravi se najkraći put za relaciju Novi Pazar – Tutin_6126ec779aa1e.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Naši ljudi koji žive i uspješno posluju u dijaspori kažu da nema ljepšeg trenutka u godini nego onda kada se vrate rodnom kraju, svom rodnom mjestu. Najslađi je onaj zalogaj hljeba, svjedoče, koji se pojede sa sofre na rodnom imanju, iz majčinih ruku i starih okrunjenih limenih činija. Tako su mještani sela Orlje, mahom iz dijaspore, odlučili da ostave iza sebe hairli djelo kojim će se okoristiti i brojne generacije poslije njih. Zajedno sa mještanima koji su ostali na rodnom prostoru odlučili su srediti put koji je bio neprohodan u dužini od 2,5 kilometara i širini od preko 6 metara koji će, kao takav, biti najkraća dionica od Novog Pazara do Tutina. Investicija vrijedna preko 50.000 eura, a cilj je, kažu mještani, lakši pristup imanjima najmlijih.

“Ovaj put je put koji je od zajedničkog interesa, kako za mještane sela Orlja, tako i za okolna sela, koji povezuje Novi Pazar i Tutin jednom najkraćom deonicom koja će za kratko vrijeme spajati Novi Pazar i Tutin. Na tom mjestu bilo je jedno, tzv. usko grlo, koje je ostalo neprohodno i mještani ovog sela su jednostavno bili zatvoreni. Mi smo kao dijaspora odlučili da svoja sredstva koja godinama stičemo i zarađujemo u inostranstvu poklonimo našem rodnom mjestu tako što ćemo napraviti jedan hajrat kojim će se, nakon nas, koristiti nove generacije. Proširićemo ovaj put, on je planiran na preko 6 metara gdje će moći slobodno da se odvija saobraćaj. Mi smo sad odlučili da proširimo to, nasućemo makadam, pa će, nadam se, doći i vrijeme uskoro da napravimo i asfaltni put”, kaže Esad Zukorlić.

Mještani su, ističe Esad Zukorlić, spremni bili i od imanja svojih dati kako bi put išao što više i u širinu, a sve u svrhu opšteg dobra.

“Ta inicijativa o proširenju puta postoji od prošle godine, a ove je počela sa realizacijom. Mještani, nevezano čija je parcela, rekli su da koliko god je potrebno može da ide, nema zabrane i nema nikakvih problema. Na nekim mjestima je put širok čak i 8 metara, tako da je zasigurno dobar”, podvlači Zukorlić.

Najavljen još jedan veliki projekat – renoviranje centralne seoske džamije. Ona je simbol velikih alima iz porodice Zukorlić. Kao takva zaslužuje biti najljepši biser ovog sela.

“Uporedo sa putem koji se pravi i naša centralna džamija u selu Orlju koja postoji već godinama, ali je dotrajala i potrebno je renoviranje. Već novac postoji, aktivno se i za to prikuplja, tako da ćemo to kompletno obnoviti, pa čak i proširiti, jer projekat za to postoji. To će, ako Bog da, biti realizovano uporedo sa putem. Da se obnovi naše selo, da se vrate nove generacije, u najmanju ruku makar na odmor”, zaključuje Esad Zukorlić.

Život na ovom svijetu je kratak. Svi sanjaju da ga okončaju upravo tamo gdje je dragi Bog odlučio i da ga započnu. Svi smo mi jednoga dana putnici. Najbitnije je ono što ćemo iza sebe ostaviti kao trajno dobro koje će nas i na budućem svijetu pratiti.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.