Nova školska godina neće u svim gradovima početi isto

Tamo gdje je bolja i povoljnija epidemiološka situacija bit će redovna nastava a tamo gdje je lošija bit će onlajn.
Nova školska godina neće u svim gradovima početi isto_61259afce9c21.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kako će izgledati početak nove školske godine zavist će i od popunjenih anketa o epidemiološkoj situaciji u gradovima u Srbiji. Tako će biti i sa Novim Pazarom. Anketa će pokazati da li grad ispunjava uslove kako bi nastava mogla početi redovno ili kombinovano.

–Svakih 14 dana popunjavaju se svi podaci a već danas je zabrinjavajuće. Postotak pozitivnih u odnosu na poslate prije 14 dana bio je 18,8 posto a već danas 28,4. Vidite koliko se promijenilo za 14 dana. Situacija će se pratiti iz dana u dan i preduzet ćemo sve što je do nas, dat ćemo preporuke Institutu Batut koji će s republičkim Kriznim štabom odlučivati na koji način i u kojim gradovima će biti organizovana nastava, kaže prim.dr. Šefadil Spahić direktor ZZJZNP.

Podsjeća da su lokalne samouprave dobile nadležnost na koji će način organizovati nastavu.

–Imamo univerzalni obrazac za sve gradove. Neće biti lutanja. Na osnovu same epidemiološke situacije organizovat će se nastava. Neće isto u ssvim gradovima. Tamo gdje je bolja i povoljnija epidemiološka situacija bit će redovna nastava a tamo gdje je lošija bit će onlajn.

Što se tiče vakcinisanja djece uglavnom su, kaže, to sporadični slučajevi. U populaciji od 16 do 18 godina Fajzer je primilo njih dvije stotine.

–Mali je to postotak. Ako imamo generacijski do dvije hiljade učenika onda je to mali postotak vakcinisanih. Za to nam treba saglasnost roditelja jer djeca nisu punoljetna. Nadam se da će i roditelji shvatiti, kada vide da dosta djece obolijeva, i da će dati saglasnost

Naglašava da je i veliki dio odgovornosti na prosvjetnim radnicima. Zavod će, najavljuje, uskoro imati i precizne podatke koliko je i njih vakcinisano.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.