Kroz grantove preduhitriti nezaposlenost

Sredstva u ovom projektu bespovratna su. Od ukupno 22 granta 16 lica registrovat će privredne djelatnosti.
Sjenica: Kroz grantove preduhitriti nezaposlenost_61259aec3ce9c.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Projekt Podrške održivoj reintegraciji povratnika u Srbiji zainteresovao je različite društvene grupe bez obzira na starosnu dob a bez zaposlenja. Ideje žitelja u Opštini Sjenica bile su različite, od kozmetičara, frizera, radionica za šivenje, radionica za drvo.

Mersad Martinović iz sela Ugao prijavio se za nimalo lak posao, cijepanje drva od kojeg će živjeti pet članova porodice

–Dobijam motornu pilu i cjepač za drva. Veoma su kvalitetni i vidim potencijal u tome. Konkurencija je bila velika. Nije bilo mnogo teško konkurisat. Teško je bilo dobiti.

Supružnici Emela i Mithat Brulić također s certifikatom. Bavit će se konfekcijskom proizvodnjom.

–Počela sam iz hobija, a pošto je moj muž povratnik odlučili smo da počnemo nešto sami pa ćemo vidjeti. Trenutno još nemamo firmu a ovaj grant nam je omogućio da krenemo s neke tačke.

Igor Kojičić iz Inicijative za razvoj i saradnju ističe da je u Sjenici u ovom drugom krugu podijeljeno osam grantova.

-Treba spomenuti I prvi krug podrške koji je bio u februaru u okviru kojeg smo podijelili još 14 grantova u mašinama, materijalima za opremu u vrijednosti od tri hiljade eura  u prosjeku. Projekat ne bi postojao da nije postojalo Njemačko savezno ministarstvo za razvoj I saradnju koje finansira projekat Ovo što je bitno je podrška I sjajna saradnja koju smo ostvarili s pojedincima ali I s lokalnom samoupravom u Sjenici. Bez njihovog domaćinskog ponašanja I dobrodošlice svega ovog vjerovatno ne bi bilo.

Munib Mujagić predsjednik Opštine Sjenica očekuje nastavak saradnje.

-I da pred nama budu infrastrukturni projekti, kao i oni u domenu socijalne zaštite i, naravnon da se nastave projekti oko zapošljavanja. To će nama značiti i ovu sredinu učiniti mnogo boljom.

Sredstva u ovom projektu bespovratna su. Od ukupno 22 granta 16 lica registrovat će privredne djelatnosti. Inače, tri su korisničke opštine, pored Sjenice, Novi Pazar i Tutin. Regionalna razvojna agencija Sandžaka SEDA upravljala je procesom od prijava, biznis obuka, do finalizacije ugovora.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.