Skakači na Red Bull Cliff Diving u Mostar stižu Titovim avionom

Skakači i skakačice će sigurno uživati u letu legendarnim luksuznim avionom, no podjednako je izvjesno da će u njihovim letovima i skokovima sa Starog mosta publika uživati još više.
Skakači na Red Bull Cliff Diving u Mostar stižu Titovim avionom_612425c57adce.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Takmičenje najboljih svjetskih skakača na Starom mostu zakazano je za subotu 28. augusta, a svjetska cliff diving elita u Mostar stiže u utorak, i to u velikom stilu: doletjet će čuvenim Douglasom DC-6B, nekadašnjim predsjedničkim avionom Josipa Broza. Douglas DC-6B je ponos Red Bullove zračne flote Flying Bulls, dragulj u impresivnoj kolekciji letjelica smještenih u Hangaru-7 u Salzburgu, gdje ga od milja zovu Diva.

Ovim luksuznim avionom u grad na Neretvi će doputovati 26 skakača i skakačica, koji će skokovima sa visine od 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene) na Starom mostu oduševljavati ljubitelje skokova, na šestom uzastopnom gostovanju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u našoj zemlji.

Avion s nevjerovatnom historijom, gdje god se pojavi prava je atrakcija i predmet divljenja ljubitelja avijacije. Izgrađen 1958. godine, odmah ga je kupio JAT (Jugoslovenski Aerotransport) i pretvorio u luksuzni avion za Josipa Broza Tita i njegove goste.

Nakon što je 1975. godine zamijenjen Boeingom 727 kao Titovim novim avionom, Douglas je prodan predsjedniku Zambije Kennethu Kaundi, koji ga je takođe koristio kao VIP letjelicu. Poslije ga je kupio Chris Schutte, operater malih aviona iz Windhoeka (Namibija), koji ga je koristio za promotivne i turističke panoramske letove.

Za avion je 2000. godine saznao Sigi Angerer, bivši glavni pilot Flying Bullsa, koji se odmah zaputio u Namibiju kako bi pregledao avion i sa Schutteom potpisao predugovor. Nakon četiri mjeseca i nešto popravaka, avion je iz Windhoeka poletio za Salzburg. Put je trajao 28 sati, uz četiri međuslijetanja.

Slijedila je mnogo detaljnija restauracija od 2001. do 2004. godine. Avion je dobio novi interijer, ali je zadržan njegov historijski koncept. Uz četiri nova motora, modernizovana mu je i elektronika. Avion je tokom restauracije rastavljen u dijelove do posljednjeg šarafa, a zatim ponovo sastavljen. Stručnjaci tvrde da je u boljem stanju nego ikad i da je tako renoviran da ga se može smatrati potpuno novim.

Skakači i skakačice će sigurno uživati u letu legendarnim luksuznim avionom, no podjednako je izvjesno da će u njihovim letovima i skokovima sa Starog mosta publika uživati još više.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.