O dvostrukim standardima i aršinima

Selektivna primjena zakona i dvojni aršini u njihovom sprovođenju su najgore bezakonje. To je radila prošla vlast, radi i sadašnja.
Ispred spomenika Vila postavljena je bina, a prisutan je bio veliki broj policajaca (Anadolija)
Ispred spomenika Vila postavljena je bina, a prisutan je bio veliki broj policajaca (Anadolija)
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Već dvadesetak dana glavna tema u Crnoj Gori je ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju. I narednih deset, do 05.10. će se o tome najviše pisati i pričati, kao i desetak dana poslije. Onda ćemo se suočiti sa svakodnevnim, životnim problemima, ako se u međuvremenu ne nađe neka slična tema za produbljivanje podjela i mržnje.

Juče je održan skup protivljenja ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju. Obije suprotstavljene strane su u jučerašnjem skupu vidjele svoju pobjedu, ali o našim porazima koje računamo kao pobjede neću, već o duplim standardima povodom javnih okupljanja i svega onog što ih prati.

Jučerašnji skup je bio neprijavljen, što je postala praksa od kada se promjenila vlast, a važile su epidemiološke mjere o zabrani okupljanja preko 50 osoba. Uprava policije je u saopštenju naglasaila da je skup bio neprijavljen, te da je, po njenoj procjeni, na njemu bilo 4 000 građana.

12. maja ove godine održan je tradiconalni skup obilježavanja dana Svetog Vasija Ostroškog. Iako se održava svake godine na isti dan, skup nije bio prijavljen, a na snazi su takođe bile epidemiološke mjere o zabrani okupljanja. Poslije završetka skupa, Uprava policije je izašla sa procjenom da je na njemu bilo prisutno 9 000 građana, ne naglasivši da je skup bio neprijavljen kao što je to uradila za jučerašnji na Cetinje.

Istog dana, u isto vrijeme kada je bio skup u Nikšiću, u Podgorici je održan skup podrške narodu Palestine. Po procjeni policije prisustvovalo mu je 70 građana. Okupljanje je bio spontano i neprijavljeno. Policija je došla da upozori učesnike da je skup neprijavljen i da se njime krše epidemiološke mjere, tražeći od njih da se raziđu. Po Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima jedino ovo okupljanje nije moralo biti prijavljeno jer se izbijanja rata između Palestine i Izraela nije  moglo predvidjeti, kao ni njegove posljedice zbog kojih je organizovan protest, a policija je jedino regaovala povodom održavanja ovog skupa.

Poslije protesta na Cetinju, reagovalo je Ministarstvo zdravlja upozoravajući da na Cetinju nijesu nošene maske, niti je držano odstojanja, optužujući za to DPS i njihovu Komisiju za zdravstvo kao podstrekače i odgovorne za širenje zaraze. U sopštenju ministarstva dalje se istiće da „jučerašnje ponašanje ne smije biti model ponašanja javnih ličnosti, ma ko one bile, osim ako im nije namjera promocija bujanje korona virusa“.

Na pomenutom skupu povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog takođe nijesu nošene maske, još manje je držana distanca jer je skup bio masovniji, a Ministarstvo zdravlja se tim povodom nije oglašavalo, niti je osudilo premijera zbog podrške i poziva da se prisustvuje tom skupu čime su se kršile epidemiološke mjere. Naime, uoči skupa, premijer – kao najodgovornija osoba u državi, na konferanciji za štampu je najavio da će mu i sam prisustvovati, a kršenje epidemioloških mjera i propisa je pravdao time da vjernici imaju svoje metafizičke i duhovne potrebe. Dakle, premijer je javno dao veća prava vjernicima nego ostalim građanima, saopštavajući nam da neki zakoni i uredbe koje donosi upravo Vlada na čijem je čelu, za njih ne važe.

Na ustoličenju mitropolita Joanikija, gdje god ono bilo, prisustvovaće stotine ili hiljade građana. Niko od sveštenika – kojih će sigurno biti preko 50, neće nositi masku, kao ni većina okupljenih vjernika – niti će se držati propisano odstojanje. Sve će se to događati u prisustvu premijera Krivokapića, ministarke Borovinić, kao i većine ministara aktuelne Vlade, te drugih javnih ličnosti. Ministarstvo i ministarka zdravlja, siguran sam, neće osuditi kršene mjera kome će sama biti svjedok. Ista stvar što se tiče poštovanja epidemioloških mjera će biti i na kontra skupu, koji će, vjerovatno biti organizovan, vjerujem opet neprijavljen. Tako ulazimo u začaran krug nepoštovanja zakona i neki vid anarhije. Prošla vlast je, plašeći se javnih skupova i protesta, zakon o javnim skupovim tumačila na najrigidniji način, pokušavajući da ih onemogući. Aktuelna vlast je toliko liberalna po tom pitanju da organizatorima javnih okupljanja više ni na pamet ne pada da ih po zakonskoj proceduri prijave. I prošla i ova vlast, zakone o javnim skupovima primjenjuje selektivno, zavisno od toga da li ga organizuju njihovi miljenici ili protivnici.

U pravnoj državi zakoni moraju biti neselektivani i jednaki za sve. Jedino tako država može djelovati i zahtijevati od građana da oni budu poštovani. Selektivna primjena zakona i dvojni aršini u njihovom sprovođenju su najgore bezakonje. To je radila prošla vlast, radi i sadašnja.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.